TIC pentru Interacțiunea prietenoasă a adulților în cooperarea continuă între generații
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
335 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-26 13:24
SM ISO690:2012
TODOROI, Dumitru, NECHITA, Elena. TIC pentru Interacțiunea prietenoasă a adulților în cooperarea continuă între generații. In: Society Consciousness Computers, Ed. 11, 18-19 martie 2022, Chişinău. Chişinău: VasileAlecsandri University of Bacău, 2022, Ediția 11, Vol.8, pp. 48-68. ISSN ISSN-L 2359-7321.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Society Consciousness Computers
Ediția 11, Vol.8, 2022
Conferința "Creation of the Society of Consciousness"
11, Chişinău, Moldova, 18-19 martie 2022

TIC pentru Interacțiunea prietenoasă a adulților în cooperarea continuă între generații

TIC: the friendly interaction of adults in the continuous intergenerational cooperation in the workplace until deep old age


Pag. 48-68

Todoroi Dumitru1, Nechita Elena2
 
1 Academia de Studii Economice din Moldova,
2 Universitatea „Vasile Alecsandri”, Bacău
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 21 aprilie 2023


Rezumat

Scopul lucrării: Dezvoltarea strategiilor de implemenatre a Tehnologiilor Informaționale și de Comunicare (TIC) în viața celor vârstnici, cu scopul asigurării a unui support informational, medical și social pentru seniori angajați (persoanele din perioada de pre-pensionare), seniorii asociați (pensionarii cu angajare part-time în continuare) și seniori afiliați (profesori pensionari fără angajare în continuare). Abordarea: Sunt examinate diferite surse TIC, care reprezintă metode de implemetare a mijloacelor TICși a inteligenții artificiale în viața cotidiană a vârstnicilor cu sopul explorării modului de interacționare cu societatea. Constatări: În prezent, o nouă concepție privind îmbătrânirea pune sub semnul întrebării imaginea foarte larg răspândită anterior a bătrâneții ca perioada a declinului fizic și psihic inevitabil. În present oamenii trăesc mai mult și mai bine decât oricând în istorie. În contextul obiceiurilor de sănătate și a îngrijirilor medicale mai bune, devine tot mai greu de trasat granița dintre sfârșitul vârstei mijlocii și începutul vârstei a treia, granița pe care o trasăm arbitrar la 65 de ani. Grupa de vârstă cu cea mai rapidă creștere numerică este alcătuită din oameni de 80 ani și peste: „ ...conform datelor statistice prognozate se estimează o creștere a ponderii vârstnicilor de la 17,2% în prezent până la 33% către anul 2050”. Astfel apare necesitatea creării locurilor de muncă pentru vârstnici și sporirii suportului TIC de monitorizare a evoluției bunăstării vârstnicilor. Sugestii de cerecetare: Analiza modului și nevelului de interacțiune între seniori și generațiile tinere prin intermediul TIC cu scopul elaborării unui plan efectiv de implimentare a efectivelor de conlucrare intergeneraționale. Valoarea aplicativă: Studiul dat urmează să ofere support informațional specialiștilor în domeniul TIC și organelor responsabile pentru Planul de acțiuni privind implementarea principiului îmbătrânirii active și alipit la Strategia de dezvoltare a industriei TIC și a ecosistemului pentru inovare digitală pe anii 2019-2024 și la Planul de acțiuni privind implementarea acesteia (Europa 2030) Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: Necesitatea elaborării strategiilor de famialiarizare a societății cu aspectul progresului TIC în favoarea susținerii bunăstării oamenilor în vârstă.

Cuvinte-cheie
TIC, adult, bunăstare, Internet, rețele, generaţii, 4G, 5G, 6G, omnipresent, IoT.