Rezistența fungilor fitopatogeni la procesul de liofilizare în dependență de temperatura de congelare
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
347 8
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-22 14:13
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
582.287.23:579.6:57.083 (1)
Botanică sistematică (855)
Microbiologie aplicată (368)
Tehnici biologice, echipament şi metode experimentale în general (194)
SM ISO690:2012
SÎRBU, Tamara, ŢURCAN, Olga, MOLDOVAN, Cristina. Rezistența fungilor fitopatogeni la procesul de liofilizare în dependență de temperatura de congelare. In: Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă, Ed. 10, 18-19 martie 2023, Chişinău. Chişinău: Tipografia Universităţii de Stat din Tiraspol, 2023, Ediția 10, Vol.1, pp. 216-219. ISBN 978-9975-46-716-2. DOI: https://doi.org/10.46727/c.v1.18-19-03-2023.p216-219
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă
Ediția 10, Vol.1, 2023
Conferința "Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă"
10, Chişinău, Moldova, 18-19 martie 2023

Rezistența fungilor fitopatogeni la procesul de liofilizare în dependență de temperatura de congelare

Resistance of phytopathogenic fungi to the freezing process depending on the freezing temperature

DOI:https://doi.org/10.46727/c.v1.18-19-03-2023.p216-219
CZU: 582.287.23:579.6:57.083

Pag. 216-219

Sîrbu Tamara, Ţurcan Olga, Moldovan Cristina
 
Institutul de Microbiologie și Biotehnologie, UTM
 
 
Disponibil în IBN: 20 aprilie 2023


Rezumat

Lyophilization is one of the most used methods of long-term preservation of microorganisms. The viability of freeze-dried microorganisms depends on several factors, including the parameters used in the freeze-drying process, which can significantly alter the viability of cultures after freeze-drying. In this study, it was demonstrated that the freezing temperature of Fusarium fungal strains used in the freeze-drying process plays an important role on their viability after freeze-drying. Thus, the viability of Fusarium cultures after lyophilization, when using the freezing temperature of -20oC varied within the limits of 76-89.8%, compared to the initial titer, and when using the freezing temperature -50oC from 92.2% to 96%.

Cuvinte-cheie
fungi, lyophilization, rehydration, viability, protective medium