Gust dulce, gust sărat: ingrediente și condimente în bucătăria din Țara Moldovei (sec. al XVII-lea – începutul sec. al XIX-lea)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
213 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-13 19:45
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
392.8:641.8(478)"XVI-XVII" (1)
Obiceiuri, datini privind viața particulară (263)
Economie casnică. Științe domestice. Întreținerea casei (168)
SM ISO690:2012
FELEA, Alina. Gust dulce, gust sărat: ingrediente și condimente în bucătăria din Țara Moldovei (sec. al XVII-lea – începutul sec. al XIX-lea). In: Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine, Ed. 7, 9-10 februarie 2023, Chişinău. Iași – Chișinău-Lviv: 2023, Ediția 7, pp. 95-96. ISSN 2558 – 894X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine
Ediția 7, 2023
Conferința "Yesterday’s cultural heritage – contribution to the development of tomorrow’s sustainable society"
7, Chişinău, Moldova, 9-10 februarie 2023

Gust dulce, gust sărat: ingrediente și condimente în bucătăria din Țara Moldovei (sec. al XVII-lea – începutul sec. al XIX-lea)

Sweet taste, salt taste: ingredients and condiments in the cuisine of the Principality of Moldova (XVII-th century – early of XIX-th century)

CZU: 392.8:641.8(478)"XVI-XVII"

Pag. 95-96

Felea Alina12
 
1 Institutul de Istorie,
2 Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 12 aprilie 2023


Rezumat

Alimentația este indiciu al bunăstării materiale, fiind în interdependență cu o serie de manifestări colective, prezentând informații atât despre viața cotidiană, tradițiile și obiceiurile moștenite, rangul social al persoanelor, cât și despre cultura alimentară a comunității. Comunicarea are drept scop suplinirea golul istoriografic, tratând un subiect din istoria alimentației – ingrediente, condimente, verdețuri și alte produse ce dau gust și aromă bucatelor și băuturilor consumate de populația Țării Moldovei în sec. al XVII-lea – începutul sec. al XIX-lea. Importanța acestei cercetări reiese din necesitatea cunoaşterii obiceiurilor alimentare ale populaţiei din Ţara Moldovei, fiind importantă şi pentru a crea o imagine mai completă despre viaţa cotidiană, tradiţiile şi obiceiurile moştenite, cultura alimentară a comunităţii. Izvoarele cercetării sunt documentele de epocă publicate în culegeri cunoscute, relatările călătorilor străini, sămi de visterie etc. În perioada sec. al XVII-lea – începutul sec. al XIX-lea, unul dintre gusturi, cel sărat, era asigurat de sarea extrasă din ocnele Țării Moldovei; gustul acru – prin utilizarea agrişelor, măcrișului, strugurilor verzi (aguridă), oţet, vin alb, mere pădurețe etc., iar în cazul elitelor – de chitra codima, lămâie (documentele menționează oțetul de vin, oțetul de med, zeama de lămâie); gustul iute- prin ardei iute și piper. Aromele de verdețurile și legumele locale (pătrunjel, leuștean, cimbru, busuioc etc.) și diverse condimente importate (piper, anason, scorţişoară, cuişoare, nucşoară, smirnă, şofran, odagaci, cardamon etc.) oferea gust și aromă bucatelor preparate. Gustul dulce era asigurat de fructele și pomușoarele dulci, consumate atât în stare proaspătă, cât și uscate, și miere, alimente disponibile practic tuturor categoriilor de populație, și zahăr, bomboane, prăjituri, accesibile,în cea mai mare parte, doar categoriilor înstărite.