Aspecte genetice și moleculare în tulburările afective bipolare
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
239 8
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-20 22:50
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
616.895:575.1 (1)
Psihiatrie. Psihiatrie patologică. Psihopathologie. Frenopatii. Psihoze. Anomalii mintale. Stări morbide mintale. Tulburări de comportament şi emoţionale (289)
Genetică generală. Citogenetică generală (427)
SM ISO690:2012
BUGA, Ina, DELIV, Inga. Aspecte genetice și moleculare în tulburările afective bipolare. In: Sănătatea Mintală pentru toți: dezvoltăm reziliența și servicii de calitate, Ed. 1, 24-26 noiembrie 2022, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2022, pp. 37-38.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sănătatea Mintală pentru toți: dezvoltăm reziliența și servicii de calitate 2022
Conferința "Sănătatea Mintală pentru toți: dezvoltăm reziliența și servicii de calitate"
1, Chişinău, Moldova, 24-26 noiembrie 2022

Aspecte genetice și moleculare în tulburările afective bipolare

Genetic and molecular aspects in BAD

Генетические и молекулярные аспекты в БАР

CZU: 616.895:575.1

Pag. 37-38

Buga Ina, Deliv Inga
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 11 aprilie 2023


Rezumat

Tulburarea afectivă bipolară (TAB) este o cauză majoră a dizabilității psihiatrice globale. Baza TAB biologică este neclară, iar tratamentul este nesatisfăcător. Încercăm să trecem în revistă două domenii recente în dezvoltare – genomica și farmacogenomica TAB. În primul rând, studiile genomice cu descoperirea genelor de risc și a implicațiilor acestora în căile patogenetice ale acestei afecțiuni, rolul lor în polimorfismul clinic și particularitatea. episoadelor maniacale și depresive recurente. În al doilea rând, identificarea profilului molecular al pacienților va permite de a identifica tratamente țintite, personalizate. Material și metode: Am studiat 40 articole din ultimii 10 ani publicate în PubMed, Genetics Home Reference, American Journal of Psychiatry, cărți de specialitate psihiatrică, pentru a înțelege rolul genelor și proceselor moleculare implicate in apariția TAB. Rezultate: Diverse studii indică un model poligenetic complex de moștenire, care implică un număr mare de gene cu efecte individuale mici până la moderate, modificări epigenetice și interacțiuni complexe cu mediul. Diferite echipe de cercetători, prin diferite tehnici de genetică moleculară (de la studii de înlănțuire genică în familiile cu TAB, până la studii GWAS) au identificat sute de gene, cel mai frecvent gene codificatoare de proteine implicate în activitățile metabolice celulare, schimbul de ioni, dezvoltarea și diferențierea sinaptică, precum și genele care codifică proteine ce reglează mielinizarea, neurotransmisia, plasticitatea neuronală, rezistența și apoptoza. Concluzie: Astfel de abordări pot identifica ținte farmacologice clare care pot interveni asupra unor enzime sau proteine care fac parte din calea biochimică, determinata genetic.

Cuvinte-cheie
TAB, modificări epigenetice, gene, neuroplasticitate