Poezia blagiană de meditație filosofică
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
221 6
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-20 15:32
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
821.135.1-1.09 (159)
Literatură romanică balcanică (Literatură română) (2087)
SM ISO690:2012
AXENTII, Victor. Poezia blagiană de meditație filosofică. In: Buletinul ştiinţific al Universităţii de Stat ”Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Seria ”Stiinte Umanistice”, 2022, nr. 1(15), pp. 49-72. ISSN 2345-1866.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletinul ştiinţific al Universităţii de Stat ”Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Seria ”Stiinte Umanistice”
Numărul 1(15) / 2022 / ISSN 2345-1866 /ISSNe 2345-1904

Poezia blagiană de meditație filosofică

Poèsies de méditation philosophique de Lucian Blaga

CZU: 821.135.1-1.09

Pag. 49-72

Axentii Victor
 
Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu“, Cahul
 
 
Disponibil în IBN: 26 februarie 2023


Rezumat

Lucian Blaga est le premier roumain à avoir obtenu une majeure dans deux domaines de la culture: la poésie et la philosophie. C'est un poète à la fantaisie particulièrement intense, étant un révélateur de l'aspect caché des phénomènes poétiques, en attribuant des valeurs suprêmes aux choses. La création poétique de Lucian Blaga est une transfiguration de la réalité proche soit dans une „corolle de merveilles”, soit dans une terre d'extinction. Ce qui est incroyable chez Blaga, ce n'est pas l'imagination plastique, mais la force de changer le statut ontologique du réel, de transformer ses éléments en paysages paradisiaques ou apocalyptiques, restituant non seulement le goût esthétique, mais aussi l'esprit existentiel.

Lucian Blaga este cel dintâi român care s-a realizat la nivel major în două domenii ale culturii: poezie și filozofie. E un poet cu fantezia în special intensivă, nu extensivă, care se execută, anume, nu atât în completarea unui univers închipuit celui oferit, cât în revelarea aspectului ascuns al acestuia din urmă, în acordarea unor valori de ordin suprem lucrurilor lui. Creația poetică e la Lucian Blaga, în fond, unul de transfigurație a realității apropiate fie într-o „corolă de minuni”, fie întrun ținut al stingerii. Incredibilă este la Blaga nu imaginația plastică, darul de a concepe forme ale existenței, ci forța de a modifica statutul ontologic al veritabilului dat, de a transforma elementele lui în peisaje ale paradisiacului sau apocalipticului, apropiind nu numai gustul estetic, ci și spiritul existențial.

Cuvinte-cheie
Lucian Blaga, poésie, philosophie,

Lucian Blaga, poezie, filosofie