Posibilități de valorificare a semințelor de Cannabis Sativa L. cultivate în Republica Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
418 22
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-19 12:39
SM ISO690:2012
NEGOIŢA, Cătălina. Posibilități de valorificare a semințelor de Cannabis Sativa L. cultivate în Republica Moldova. In: Chimia ecologică şi a mediului, Ed. 20, 22 noiembrie 2022, Chisinau. Chişinău: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2022, Ediția 20, pp. 54-55.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Chimia ecologică şi a mediului
Ediția 20, 2022
Conferința "Chimia ecologică şi a mediului"
20, Chisinau, Moldova, 22 noiembrie 2022

Posibilități de valorificare a semințelor de Cannabis Sativa L. cultivate în Republica Moldova


Pag. 54-55

Negoiţa Cătălina
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 12 decembrie 2022


Rezumat

Introducere În ultimii 20 de ani, se atestă o reînviere a interesului către semințele de cânepă datorită valorii sale nutriționale și farmaceutice. Australia, Canada și cel mai recent Statele Unite au legalizat cultivarea semințelor de cânepă cu niveluri scăzute de tetrahidrocannabinol (THC) (<0,3% g/g). }n industria alimentara semințele de cânepă sunt pe larg utilizate ca mijloc de îmbogățire sau fortifiere a produselor alimentare. Derivații cât și semințele de cânepă au fost evaluate ca ingredient adăugat în produsele consumate zilnic, cum ar fi cele de panificație (pâine, biscuiți), betonase energizante, carne și produse din carne, iaurt. În ceea ce privește calitatea nutrițională a produselor îmbogățite cu făina de cânepă, adăugarea semințelor de cânepă sau a derivaților s-a constatat că modifică semnificativ calitatea nutriționala, deoarece crește proteina totala și conținutul de grăsimi, fibre dietetice totale, solubile și insolubile, conținutul de macroelemente și microelemente. Compoziția fizico-chimică și valoarea nutrițională a semințelor de Cannabis sativa L. Cannabis sativa L. (Cannabaceae) este o plantă medicinală importantă bine cunoscută pentru eficacitatea sa farmacologică și terapeutică. Cultura Cannabis sativa L. are o utilizare preistorica că o sursa importanta de fibre vegetale de interes industrial. Semințele de cânepă cultivate pentru producția de fibre erau considerate deșeuri și utilizate în calitate de hrana pentru animale. Fiind cercetate și recunoscute beneficiile nutriționale și terapeutice a cânepei, a crescut interesul populației și producția semințelor de cânepă, acestea având deja o piața potențiala în creștere. Acestea fi consumate că semințe întregi, decojite sau decorticate (miez de cânepă), precum și produsele sale de procesare, inclusiv ulei, faina și pulbere de proteine. Semințele de cânepa sunt doar bogate atât în substanțe nutritive cât și în antioxidanți naturali și alte componente bioactive, cum ar fi: peptide bioactive, compuși fenolici, tocoferoli, carotenoizi și fitosteroli, al căror conținut pare sa fie afectat în cea mai mare parte de factorii de mediu și agronomici și, într-o măsură mai mică, prin variabilitatea genetică [1]. Conținutul de grăsime reprezintă una dintre cele mai importante componente a semințelor de cânepa, în special din punct de vedere nutritiv. Datele din literatura au demonstrat că uleiul de cânepa se caracterizează printr-un conținut ridicat de acizi grași polinesaturați (PUFA) și cantități scăzute de acizi grași saturați (SFA). Tocoferolii și firosferolii poseda proprietăți antivirale, antiinflamatorii și antifungice, participă la reducerea hipercolesterolemiei, luptă împotriva cancerului de colon [2]. S-a constatat că cantitatea de tocoferol găsita în uleiul de floarea soarelui, uleiul de susan și amarant este mai mica decât cea în uleiul de cânepa. Se găsește în valori chiar mai mari de 90 mg/100g de ulei în dependenta de modul de extracție utilizat. Cantitatea de tocoferol din ulei este influențată de tipul de extracție, iar cea din semințe de cânepă direct și indirect sunt influențate de factorii de mediu [3]. Fitosterolii reprezintă compușii care se găsesc numai în plante, solubili în grăsimi, nu pot fi sintetizate către organismul uman, având structura asemănătoare cu cea a colesterolului. Datorită proprietăților fizico-chimice fitosterolii au proprietatea de a reduce solubilitatea colesterolului, prin excluderea acestuia din micelele lipidice, luptă cu absorbția colesterolului liber. De asemenea însemințele de cânepă se mai gasesc alți doi fitosferoli principali: campesterolul și stigmasterolul. Au proprietatea de a preveni osteoartrita și sa inhibe factorii proinflamatori [4]. In funcție de factorii de mediu și varietate conținutul de proteine din semințele de cânepă întregi poate varia de la 20 la 25%. Cantitate poate creste și mai mult în unele produse prelucrate, spre exemplu: semințe decorticate, făina de cânepă, adică fracția rămasa din semințe de cânepă obținută după eliminarea fracțiunii sale de ulei. Valorificarea șrotului din semințe de cânepă constituie o directie de cercetare prioritară în domeniul dat. S-a demonstrat că temperatura de denaturare a proteinelor extrase din semințe de cânepă constituie 92° C. Tabelul 1. Profilul fitosterolului a semințelor de cânepă [1, 2] Tipul probei analizate Fitosteroli totali β-Sitosterol Stigmasterol Campesterol mg / 100 g semințe Semințe întregi n / A 53,61 ± 3,15 2,47 ± 0,25 11,54 ± 1,03 mg / 100 g ulei Ulei 279,37 ± 12,43 190,5 ± 5,93 10,02 ± 0,75 50,57 ± 3,20 Datele sunt exprimate că medie ± deviatie standard. n/A: nu este disponibil. Tratamentul termic influențează caracteristicile structurate ale proteinelor și asupra digestibilității acestora. Proteinele semințelor de cânepă conțin majoritatea aminoacizilor esențiali (EAA) necesari omului, cel mai relevant aminoacid fiind acidul glutamic (3,74 –4,58% din semințe întregi) urmat de arginina (2,28-3,10% din semințe întregi). Din punct de vedere nutrițional, fracțiunea proteica a semințelor de cânepă este foarte digerabila, cu un profil bun de EAA necesare pentru sugari, similare cu cele ale cazeinei [1, 2]. Fibrele dietetice sunt partea comestibila a pereților celulari din planta, rezistenți la digestia enzimatica și reprezintă una din pârțile esențiale ale dietei. Din punct de vedere nutrițional, fibra dietetica constituie o parte integranta a fracției de carbohidrați dintr-o matrice alimentara. Conținutul total de carbohidrați din semințele de cânepă poate varia între 20 și 30% [3,4]. Concluzii Cultura de Cannabis sativa L. este cultivata în scopuri medicinale și industriale. Semințele de cânepă conțin 25-35% lipide cu o compoziție unica perfect echilibrată de acizi grași, 20-25% proteine ușor de digerat și bogate în aminoacizi esențiali, 20-30% carbohidrați, dintre care o mare parte sunt constituiți în fibre alimentare, în principal insolubile; precum și vitamina B1,B2 ,B6 și minerale. În 100g de semințe se conține rata zilnica medie de fosfor, potasiu, magneziu și mangan. Acest conținut de vitamine și minerale conferă semințelor de cânepă un efect terapeutic ridicat. Valorificarea semințelor de Cannabis sativa L. în produse alimentare ar aduce beneficii esențiale sănătății umane.