Articolul precedent |
Articolul urmator |
392 7 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-05-16 09:19 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
579.67:664.022 (1) |
Microbiologie aplicată (376) |
Producerea și consevarea alimentelor solide (302) |
SM ISO690:2012 BANTEA-ZAGOREANU, Valentina, SANDU, Iuliana, BAERLE, Alexei. Modificarea raportului compușilor biologic activi din pelicula miezului de nucă în dulciuri . In: Perspectivele și Problemele Integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației, Ed. Partea 1, 3 iunie 2022, Cahul. Cahul, Republica Moldova: Tipografia "Centrografic" SRL, 2022, Vol.9, Partea 1, pp. 377-378. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Perspectivele și Problemele Integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației Vol.9, Partea 1, 2022 |
||||||
Conferința "Perspectivele și Problemele Integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației" Partea 1, Cahul, Moldova, 3 iunie 2022 | ||||||
|
||||||
CZU: 579.67:664.022 | ||||||
Pag. 377-378 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Irisul este un produs nutritiv, cu un conținut ridicat de carbohidrați, proteine, grăsimi și minerale valoroase. Ca urmare a tratamentului termic asupra amestecului de zahăr-melasă-lapte în timpul fierberii maselor, apar modificări profunde în compoziția chimică a carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. Astfel, culoarea maro închis a masei irisului se datorează formării melanoidinelor. Cu scopul extinderii gamei de produse fortificate cu valoare biologică sporită, în absența completă a aditivilor sintetici în compoziția rețetei, la fabricarea dulciurilor s-a adăugat colorantul natural brun obținut din pielița de miez de nuci. Datorită efectului antioxidant, tonic, anticancerigen acest colorant poate fi utilizat în alimentația medicală și preventivă, precum și în producția de aditivi alimentari biologic activi. În plus, utilizarea acestuia în industria alimentară se datorează capacității sale de a inhiba peroxidarea lipidelor, menținând un timp mai îndelungat caracteristicile organoleptice inițiale. Pentru ridicarea valorii biologice a produsului au fost preparate probe de iris cu înlocuirea zahărului și cu adăugarea colorantului natural Brown 7 din pielița de nucă. Pentru separarea, identificarea și cuantificarea compușilor chimici din probele experimentale s-a utilizat metoda HPLC (High Performance Liquid Chromatography) folosind instrumentul Shimadzu LC-2030 3D-Plus, înzestrat cu coloana tip C18, prin metoda de gradient. |
||||||
Cuvinte-cheie pielița de nuci, compuşi biologic activi, walnut kernels pellicle |
||||||
|