Efectele tradițiilor europene și a „noilor reguli internaționale“ în materie de justiție penală asupra procesului de restabilire a încrederii în justiție în Bosnia și Herțegovina.
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
215 1
Ultima descărcare din IBN:
2023-10-27 20:55
SM ISO690:2012
NĂVODARIU, Elena Tania. Efectele tradițiilor europene și a „noilor reguli internaționale“ în materie de justiție penală asupra procesului de restabilire a încrederii în justiție în Bosnia și Herțegovina.. In: Asigurarea expertizei ştiinţifice ale politicilor naţionale ca unul din obiectivele esenţiale ale centrelor de cercetare, 16 octombrie 2020 - 16 octombrie 2021, Chişinău. Chişinău: ED-Color, 2022, pp. 137-145. ISBN 978-9975-3471-6-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Asigurarea expertizei ştiinţifice ale politicilor naţionale ca unul din obiectivele esenţiale ale centrelor de cercetare 2022
Conferința "Asigurarea expertizei ştiinţifice ale politicilor naţionale ca unul din obiectivele esenţiale ale centrelor de cercetare "
Chişinău, Moldova, 16 octombrie 2020 - 16 octombrie 2021

Efectele tradițiilor europene și a „noilor reguli internaționale“ în materie de justiție penală asupra procesului de restabilire a încrederii în justiție în Bosnia și Herțegovina.


Pag. 137-145

Năvodariu Elena Tania
 
Universitatea Liberă Internaţională din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 24 octombrie 2022


Rezumat

Conflictul din Bosnia și Herțegovina din ultimul deceniu al secolului XX a trezit diverse aspecte de ordin juridic și politic în contextul restabilirii statului de drept, inclusiv ale instituțiilor sale prin prisma procesului de reconciliere a acestei societăți dezbinate în mare parte după criterii etnice. Comunitatea internațională, reprezentată prin organisme internaționale, în primul rând ONU, a conștientizat expres că o reconciliere ar fi imposibilă fără o implicare din exterior. Soluția a fost găsită în instituția justiției tranziționale și a mecanismelor sale. Doar că cu regret, a apărut o problemă serioasă cu care sau ciocnit partenerii externi – dificultățile apărute, deseori artificial, în cooperarea noilor state balcanice în materie de punere în aplicare a urmăririi penale și atragerea la răspundere a persoanelor culpabile de comiterea crimelor de război și a crimelor contra umanității. Or, era foarte clar că astfel de fapte nu cad sub incidența instituției amnistiei. Totuși, practica acumulată de organele abilitate cu urmărirea și punerea sub învinuire a persoanelor culpabile de comiterea unor astfel de atrocități a îmbogățit substanțial conținutul dreptului internațional penal, evidențiind atât aspectele pozitive, cât și cele negative ale justiției punitive în contextul reconcilierii unei societăți post-conflict.

The conflict in Bosnia and Herzegovina in the last decade of the 20th century raised various legal and political aspects in the context of the restoration of the rule of law, including its institutions through the lens of the reconciliation process of this society largely divided by ethnic criteria. The international community, represented by international bodies, primarily the UN, was expressly aware that a reconciliation would be impossible without outside involvement. The solution was found in the institution of transitional justice and its mechanisms. Unfortunately, a serious problem has arisen with which the external partners have collided - the difficulties that have arisen, often artificially, in the cooperation of the new Balkan states in the matter of implementing criminal prosecution and bringing to justice the persons guilty of committing war crimes and of crimes against humanity.

Cuvinte-cheie
conflict armat, justiţie tranziţională, justiție punitivă, crime de război, cooperare internațională,

armed conflict, transitional justice, punitive justice, war crimes, international cooperation