Efectul nutriției asupra bolilor neurodegenerative
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
398 25
Ultima descărcare din IBN:
2024-06-01 15:33
SM ISO690:2012
SURDU, Adelina. Efectul nutriției asupra bolilor neurodegenerative. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, 29-31 martie 2022, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2022, Vol.1, pp. 534-538. ISBN 978-9975-45-828-3..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor
Vol.1, 2022
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor"
Chișinău, Moldova, 29-31 martie 2022

Efectul nutriției asupra bolilor neurodegenerative


Pag. 534-538

Surdu Adelina
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 27 iulie 2022


Rezumat

Bolile neurodegenerative sunt caracterizate prin pierderea funcțională progresivă a neuronilor din creier, provocând tulburări cognitive și handicap motoneuron. Deși interacțiunile multifactoriale sunt evidente, alimentația joacă un rol esențial în patogeneza și evoluția acestor boli. A fost efectuată o analiză sistematică a literaturii ce a evaluat efectul dietei mediteraneene (MeDiet). Datele au arătat că malnutriția și indicele de masă corporală scăzut (IMC) este corelat cu dezvoltarea mai mare a demenței și a mortalității. Dieta mediteraneană joacă un rol important în efectul protector împotriva declinului cognitiv, bolii Alzheimer (AD), Parkinson (PD). Malnutriția activează disfuncția sistemului intestin-microbiotă-creier suprasolicitând procesul neurogenerativ.

Cuvinte-cheie
dietă, boala alzheimer’, boala Parkinson, boala huntington, scleroza multiplă, deficiențe cognitive.