Aspecte ale tacticii de tratament în cancerul mucoasei cavităţii orale
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
443 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-30 13:09
SM ISO690:2012
CLIPCA, Adrian, ŢÎBÎRNĂ, Gheorghe, DARII, Valentina, BOGDANSCAIA, Nina, CLIPCA, Ivana, TARNARUŢCAIA, Rodica, MARANDIUC, Alexandru. Aspecte ale tacticii de tratament în cancerul mucoasei cavităţii orale. In: Conferintele Institutului Regional de Oncologie Iasi , 22-25 noiembrie 2018, Iași. Iași, România: Institutul Regional de Oncologie Iasi, 2018, Vol. 7, p. 104.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferintele Institutului Regional de Oncologie Iasi
Vol. 7, 2018
Conferința "Conferintele Institutului Regional de Oncologie Iasi"
Iași, Romania, 22-25 noiembrie 2018

Aspecte ale tacticii de tratament în cancerul mucoasei cavităţii orale


Pag. 104-104

Clipca Adrian, Ţîbîrnă Gheorghe, Darii Valentina, Bogdanscaia Nina, Clipca Ivana, Tarnaruţcaia Rodica, Marandiuc Alexandru
 
IMSP Institutul Oncologic
 
 
Disponibil în IBN: 15 iulie 2022


Rezumat

În pofida faptului că cancerul cavităţii orale este o localizare vizuală, diagnosticul maladiei în stadii incipiente rămâne a fi la un nivel destul de jos. Astfel, adresarea pacienţilor în stadii avansate impun anumite dificultăţi în aprecierea unei tactici optime de tratament al acestei maladii. Totodată, particularităţile histopatologice şi evolutive ale procesului vor influenţa mult decizia terapeutică. Este binevenită stabilirea tacticii de tratament a bolnavilor primari prin consilium multidisciplinar cu participarea tuturor specialiştilor: chirurg, radioterapeut, chimioterapeut şi histopatolog. În marea lor parte, cancerele scuamocelulare ale mucoasei cavităţii orale beneficiază de tratamentul combinat: chirurgical + radioterapic cu supravegherea în dinamică a pacienţilor. La planificarea unui tratament chirurgical de volum se vor lua obligator în calcul posibilităţile de recuperare primară funcţională şi estetică a bolnavilor. În cazul tumorilor cu diferenţiere joasă său risc sporit de metastazare, tratamentul complex se va iniţia prin administrarea chimioterapiei de sistem cu obiectivizarea situaţiei clinice la fiecare 2-4 cure de tratament şi aprecierea tacticii ulterioare. Scopul consiliumului multidisciplinar este de a oferi pacientului varianta optimă de tratament, cu randamentul maximal posibil în fiecare situaţie clinică, cu accent nu doar pe supravieţuire, dar şi pe calitatea vieţii.

Cuvinte-cheie
cancerul cavităţii orale, consilium multidisciplinar, tratament combinat, Calitatea vieţii