Coloniile germane din Imperiul Rus şi rolul apartenenţei religioase printre factorii de menţinere a autoconservării de până la reformele ţarului Alexandru al II (Cazul Basarabiei)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
297 2
Ultima descărcare din IBN:
2023-08-02 20:20
SM ISO690:2012
GUMENÂI, Ion. Coloniile germane din Imperiul Rus şi rolul apartenenţei religioase printre factorii de menţinere a autoconservării de până la reformele ţarului Alexandru al II (Cazul Basarabiei). In: Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie, 24 aprilie 2015, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Academia de Administrare Publică, 2015, Ediţia II, pp. 56-57. ISBN 978-9975-71-774-8.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie
Ediţia II, 2015
Sesiunea "Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie"
Chișinău, Moldova, 24 aprilie 2015

Coloniile germane din Imperiul Rus şi rolul apartenenţei religioase printre factorii de menţinere a autoconservării de până la reformele ţarului Alexandru al II (Cazul Basarabiei)


Pag. 56-57

Gumenâi Ion
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 10 iunie 2022


Rezumat

Tema propusă se axează pe problema legată de rolul jucat de către religia luterană în viaţa coloniilor germane şi, în general, a comunităţilor întemeiate de către etnia respectivă. Accentul asupra bisericii luterane nu se pune întâmplător, deoarece majoritatea germanilor din Basarabia erau după apartenenţa confesională luterano-evanghelici. Ca un prim pas în cercetare este tratarea problemei privind locul ocupat, în general, de către aceasta instituţie în societatea germană, precum şi tradiţia încetăţenită de legătura bivalentă între societate şi cultul luteranoevanghelic. Urmează apoi problema cadrului legislativ-juridic în care a trebuit să se dezvolte cultul protestant în condiţiile concrete ale Imperiului Rus, în care a fost încadrată şi Basarabia. De aici şi acel statut primit de acest organism spiritual şi locul ocupat în ceea ce a însemnat administraţia, educaţia, viaţa spirituală, evoluţia culturală ş.a. Un loc important este necesar de acordat autonomiei primite şi avute de către comunităţile germane în comparaţie cu alte segmente etnice şi rolul jucat în această autonomie de Biserică. Referindu-ne nemijlocit la teritoriul dintre Prut şi Nistru se va face analiza numărului instituţiilor de cult existente în Basarabia, în secolul al XIX-lea. În baza materialului informativ se vor proba mecanismele prin care cultul protestant a constituit, de fapt, liantul de autoconservare a comunităţilor germane. Urmează a fi discutată şi activitatea altor instituţiice au apărut şi au activat pe lângă instituţia bisericii, cum ar fi: şcoala, comitetul de caritate a societăţii luterano-evanghelice ş.a. De asemenea, va fi elucidată colaborarea între biserică şi organele administraţiei locale şi centrale, precum şi funcţia bisericii ca instrument juridic.