Studiul particularităţilor de fabricare a smântânii de consum
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
442 24
Ultima descărcare din IBN:
2024-06-04 09:10
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
637.148 (2)
Produse ale animalelor domestice (de curte) și de vânat (306)
SM ISO690:2012
GONŢA, Svetlana. Studiul particularităţilor de fabricare a smântânii de consum. In: Tezele celei de-a : 68-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor şi masteranzilor, Ed. 68, T, 20 mai 2015, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2015, Ediția 68, T, p. 114.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 68, T, 2015
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor și masteranzilor"
68, T, Chişinău, Moldova, 20 mai 2015

Studiul particularităţilor de fabricare a smântânii de consum

CZU: 637.148

Pag. 114-114

Gonţa Svetlana
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 26 ianuarie 2022


Rezumat

Smântâna reprezintă un produs lactat cu conţinut ridicat de grăsime, fabricat în ţara noastră din lapte de vacă. Smântâna se comercializează în diferite sortimente, după modul de prelucrare şi după conţinutul de grăsime. Scopul cercetărilor a fost de a studia particularităţile de fabricare a smântânii de consum fabricată în întreprinderii S.A.”JLC”, oraşul Chişinău. Reieşind din scopul propus s-au examinat următoarele obiective : - determinarea sortimentelor de smântână produse la întreprindere ; - aprecierea indicilor organoleptici ai smântânii fabricate ; - determinarea indicilor fizico-chimici ai smântânii obţinute şi compararea lor cu standardul în vigoare; - analiza pieţei de desfacere şi preferinţelor consumatorului faţă de produsul fabricat şi realizat. Cercetările s-au efectuat la întreprinderea de lapte S.A.”JLC” în perioada de septembrie octombrie 2014. În calitate de material de cercetare a servit smântâna de consum. Toţi indicii examinaţi s-au determinat cu ajutorul metodelor standard de laborator. Datele obţinute au fost prelucrate cu ajutorul programei Excel şi comparate cu standardele în vigoare pentru smântâna de consum. La întreprinderea S.A.”JLC” oraşul Chişinău se fabrică următoarele sortimente de smântână : de 10 %, 15 %, 20 %, 25 % şi 30 %. Rezultatele obţinute ne face să concluziţionăm: - în cadrul întreprinderii SA „JLC” se fabrică 5 sortimente de smântână, cu indici organoleptici satisfăcători ce corespund standardului în vigoare; - conţinutul de grăsime corespunde sortimentului fabricat, cu abateri în limitele admisibile; - aciditatea smântânii fabricate, indiferent de sortiment, variază în limitele 60-100 °C ce corespunde standardului în vigoare - este cu regularitate controlată de Comitetul de Standardizare ceea ce asigură consumatorul că producţia este de cea mai înaltă calitate. - cel mai rentabil pentru întreprindere (13,67 - 13,72 %), dar şi cea mai preferată pentru consumatori este smântâna cu grăsimea 10 % şi 15 %. În scopul îmbunătăţirii procesului tehnologic din cadrul întreprinderii recomandăm: - La întreprindere să se producă smântână fermentată nu doar pasteurizată, dar să lărgească sortimentul şi să producă smântână fermentată sterilizată, ceea ce va permite mărirea termenului de valabilitate fără a recurge la conservanţi; - De schimbat imaginile de pe ambalaj pe imagini mai realistice şi mai dinamice, pentru a atrage atenţia potenţialilor cumpărători; - Să se folosească culturi de bacterii care ar asigura smântânii o consistenţă mai densă, mai cu seamă la sortimentele cu conţinutul de grăsime 10 % şi 15 %