Gastronomie als nationales Identitätselement: rumänische Kultur und Phraseologie
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
280 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-10-18 13:18
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
811.112.2`373.7:641.5 (1)
Limbi germanice de Vest (Limba germană, Limba olandeză) (120)
Economie casnică. Științe domestice. Întreținerea casei (168)
SM ISO690:2012
CHIRA, Oxana. Gastronomie als nationales Identitätselement: rumänische Kultur und Phraseologie. In: Limbaj şi context. Revista internaţională de lingvistică, semiotică şi ştiinţă literară, 2017, nr. 2, pp. 21-30. ISSN 1857-4149. DOI: https://doi.org/10.52.81/zenodo.5153431
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Limbaj şi context. Revista internaţională de lingvistică, semiotică şi ştiinţă literară
Numărul 2 / 2017 / ISSN 1857-4149

Gastronomie als nationales Identitätselement: rumänische Kultur und Phraseologie

Gastronomy as a National Identity Element: Romanian Culture and Phraseology

DOI:https://doi.org/10.52.81/zenodo.5153431
CZU: 811.112.2`373.7:641.5

Pag. 21-30

Chira Oxana
 
Staatliche Alecu-Russo-Universität Bălți
 
 
Disponibil în IBN: 16 ianuarie 2022


Rezumat

Our study subsumes the ethno-linguistics, which in Eugen Coşeriu‟s terms, is aiming at the study of language variety and variation in close contact with civilization and culture of a community. This article focuses on the culinary components of German and Romanian idioms which contain elements of dishes. The aim of the paper is to present the similarities and differences in the form and meaning of these idioms. These idioms are analysed in German-Romanian wordbooks and their usage in the electronic corpus. Within culinary phraseology one can identify universal units and the specific ones which are strictly connected with a given language and culture. Culinary names belong to the main lexical store of a language and that is why are often used in phraseology

Studiul nostru se subsumează etnolingvisticii, care, în termenii lui Eugen Coșeriu, vizează studiul varietății și variației limbajului în strânsă legătură cu civilizația și cultura unei comunități. Acest articol se concentrează asupra componentelor culinare ale idiomurilor germane și române care conțin elemente alimentare. Scopul lucrării este de a prezenta asemănările și diferențele de formă și de conținut ale acestor idiomuri. Idiomuri prezentate sunt analizate în baza dicționarelor germano-române și utilizarea lor în corpusul electronic. În cadrul frazeologiei culinare se pot identifica unitățile universale și cele specifice care sunt strict legate de o anumită limbă și cultură. Denumirile culinare fac parte din fondul lexical principal al unei limbi și de aceea sunt adesea utilizate în frazeologie.

Cuvinte-cheie
culinary vocabulary, lexicology, phraseology, lexicography, contrastive analysis,

vocabular culinar, lexicologie, frazeologie, lexicografie, analiză contrastivă