Principalele zone și soiuri de struguri în China pentru producția de vinuri
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
510 5
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-02 22:33
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.85(510) (1)
Viticultură. Viță de vie. Vii (631)
SM ISO690:2012
ZHANG, Yanhao. Principalele zone și soiuri de struguri în China pentru producția de vinuri. In: Tezele celei de-a : 73-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, Ed. 73, 20 mai 2020, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2020, Ediția 73, T, pp. 13-14. ISBN 978-9975-64-313-9..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 73, T, 2020
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
73, Chişinău, Moldova, 20 mai 2020

Principalele zone și soiuri de struguri în China pentru producția de vinuri

CZU: 634.85(510)

Pag. 13-14

Zhang Yanhao
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 11 ianuarie 2022


Rezumat

Vinul chinezesc a existat din cele mai vechi timpuri și are o istorie îndelungată. Dezvoltarea rapidă a industriei vitivinicole din China trebuie atribuită mediului ideal creat de regiunea Shenzhou. China este o țară vastă unde de la 25 până la 45 de grade latitudine nordică, se plantează diverse soiuri de struguri. În prezent, conform statisticilor, există în principal opt regiuni producătoare de vin în China, din punct de vedere geografic, aceste opt mari zone producătoare pot fi împărțite aproximativ în trei zone majore: estică, centrală și vestică. Fiecare dintre aceste trei zone are propriile sale caracteristici unice și a lucrat din greu pentru a produce vinuri fine pentru populația din China și din lume. Regiunea Dongbei (North East)- este la nord-estul Chinei, este cea mai nordică zonă de producție din China, regiunea este înconjurată de munți pe trei laturi și o câmpie largă la mijloc. Aparține unui climat continental umed și semi-umid continental. Suma precipitațiilor anuale de aproximativ 650 mm. Producția este de bazată pe cultivarea soiurilor de struguri cu termenul de coacere relativ timpuriu. Soiuri de struguri: V. amurensis, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Vidal, Riesling, Cabernet Franc Regiunea Hebei(Shacheng District)- este situată în zona de intersecție de coastă și de latitudine medie. Hebei are patru anotimpuri distincte și aparține unei clime musonice continentale semi-umede și semi-aride în zona caldă. Plantația de struguri este concentrată în cea mai mare parte în regiunea nordică, temperatura se schimbă foarte mult, perioada fără îngheț este lungă pe tot parcursul anului, precipitațiile sunt relativ neregulate, iar distribuția este inegală. Precipitațiile medii anuale sunt de obicei de 400-800 mm. Principalul soi de struguri pentru vin este Cabernet Sauvignon, altele fiind Cabernet Gernischt, Merlot, Syrah, Gamay, Chardonnay, Ugni Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer etc. Regiunea Shandong (Bohaibay Area)- cunoscută și sub denumirea de Peninsula Jiaodong, este cea mai mare peninsulă din China, joacă un rol important în industria strugurilor din China. Zonele de producție de bază din Peninsula Jiaodong sunt: zona de producție Yantai, zona de producție Penglai și zona de producție Qingdao. Principalele soiuri de struguri cultivate aici sunt Cabernet, Gernischet, Cabernet, Sauvignon, Riesling italian, Chardonnay, Ugni Blanc, Marselan, Petit Manseng.Regiunea Henan (Ancient Yellow River Area) - Henan aparține climatului musonic temperat temperat-subtropical și semi-umed. De obicei iarna este rece și fără zăpadă, primăvara cu vânt uscat, vara caldă și ploioasă și toamna uscată. Solul este ușor și are o permeabilitate bună la apă, care este favorabilă pătrunderii rădăcinilor adânci ale viței de vie. Principalele soiuri sunt Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot. În 2014, Henan a cultivat peste 200.000 mii de struguri și zeci de companii de prelucrare a vinului.În 2014, producția de vin din provincie a ajuns la 167.000 dal. Regiunea Yunnan - Principalele zone viticole din Yunnan sunt concentrate în regiunea centrală. Cea mai importantă specie de cultură de struguri este Rose Honey, care este aproape dispărută în Franța natală, deoarece introducerea francezilor în urmă cu mai bine de 100 de ani poate continua să fie păstrată în Yunnan. Regiunea Ningxia (Helan Moutains)- este situată între 30 de grade latitudine nordică și 50 de grade latitudine sudică, în zona „aurie” a cultivării strugurilor mondiali. Ningxia este situată în interiorului platoului nord-vestic. Aparține unui climat tipic continental semi-umed și semi-arid. Soiuri de struguri: (Cabernet Sauvignon), Cabernet Franc, Cabernet Gernischt, Merlot, Pinot Noir, Gamay, Syrah, Chardonnay, Riesling, Riesling italian, Semillon, Pinot Blanc etc. Vinării renumite precum Great Wall, Changyu, Pernod Ricard, Hennessy și Yiyuan Winery au produs un număr mare de vinuri cu standarde internaționale. Regiunea Gansu (Wuwei)- este situată în partea de est a Chinei. Zonele importante de producție de struguri includ Wuwei, Zhangye, Gulang, Minqin, etc. Printre acestea, strugurii din Wuwei au cele mai bune performanțe. Aparține unui climat continental tipic, aparține deșerturilor reci și aride și regiunilor semi-deșertice. Temperatura medie anuală este de 7,8oC, temperatura medie în iulie este de 21,9oC, iar temperatura din septembrie este de 14,9oC. Principalele soiuri au fost Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Riesling etc. Regiunea Xinjiang - este departe de ocean, amplasată adânc în interior și are o climă temperată continentală, munții Tianshan a blocat cu succes aerul rece din nord. Diferența de temperatură între zi și noapte în Xinjiang este mare, în special cea mai ridicată temperatură din Bazinul Turpan poate atinge 50 de grade, precipitațiile anuale de aproximativ 150 mm, care aparțin regiunilor aride. Istoria creșterii strugurilor din regiunea Xinjiang este de peste 7000 de Struguri de vin de foarte bună calitate, principalele zone producătoare includ Bazinul Turpan și piciorul de nord al Munților Tianshan. Xinjiang Turpan Basin are un număr mare de struguri de masă, iar strugurii de vin au fost introduși în cantități mari în ultimele decenii, precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Gamay, Chardonnay, Riesling (Riesling) și așa mai departe. În Turpan s-a înființat prima bază de struguri pentru vin din Xinjiang și chiar în nord-vest. În 1983, a fost înființată prima fabrică de vin din Xinjiang.