Contribuţii la studiul procesului de condiţionare a cerealelor
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
456 27
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-28 12:25
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633.63.631 (16)
Plante de zahăr și de amidon (49)
SM ISO690:2012
STAN, Vasile. Contribuţii la studiul procesului de condiţionare a cerealelor. In: Tezele celei de-a : 69-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor şi masteranzilor, Ed. 69, 20 mai 2016, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2016, Ediția 69, T, p. 91. ISBN 978-9975-64-281-1..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 69, T, 2016
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor şi masteranzilor"
69, Chişinău, Moldova, 20 mai 2016

Contribuţii la studiul procesului de condiţionare a cerealelor

CZU: 633.63.631

Pag. 91-91

Stan Vasile
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 5 ianuarie 2022


Rezumat

Obiectivul principal al cercetării experimentale din cadrul acestei lucrări ştiinţifice îl constituie optimizarea procesului de condiţionare mecanică a grâului cu trioarele cilindrice. Dezvoltarea agriculturii are cauze bine determinate, una dintre ele reprezentând-o creşterea explozivă a populaţiei globului, de care este strâns legată problema alimentară, agricultura asigurând, în primul rând, resursele de hrana ale populaţiei Terei. Dintre culturile agricole existente, cultura cerealelor îndeplineşte un rol deosebit de important în alimentaţia omului. Înaintea valorificării cerealelor în diverse domenii, acestea sunt supuse unor operaţii de condiţionare, care cuprind operaţii de pregătire, de curăţare de corpuri străine, de umectare etc. Pentru a obţine produse finite de calitate superioară, este necesar să se elimine corpurile străine din masa de cereale, dacă este posibil în totalitate. În practică, nu se pot elimina toate impurităţile, iar măsurile tehnice care se iau, urmăresc reducerea la minimum a acestora în masa de boabe. De fapt, prin condiţionare se urmăreşte eliminarea din masa de seminţe a corpurilor străine uşoare (plevuri, praf), corpurilor străine mai mari decât boabele de cereale (parţi de paie, bucăţi de lemn, sfori, hârtii, spice, pietre, bulgări de pământ etc.) şi corpurilor străine mai mici decât boabele de cereale (nisip, seminţe de buruieni, particule mici de pământ).Contribuţii la studiul procesului de condiţionare a cerealelor prezintă o sinteză a cercetărilor teoretice şi experimentale la influenţa diferiţilor parametri constructivi şi de reglaj ai utilajelor de condiţionare mecanică a cerealelor asupra indicilor calitativi şi energetici ai procesului de condiţionare mecanică, studierea procesului de lucru, influenţei diferiţilor parametri funcţionali (dimensionali, cinematici şi de reglare) asupra indicilor calitativi ai condiţionării grâului în trioarele cilindrice şi optimizarea procesului în sensul creşterii calităţii şi scăderii consumului energetic, pentru o capacitate de lucru dată. Condiţionarea mecanică a cerealelor reprezintă o operaţie indispensabilă oricărui flux tehnologic de valorificare ulterioară a acestora în diverse domenii, în acest cadru înscriindu-se şi cercetările abordate în această lucrare, respectiv studiul procesului de condiţionare mecanică a cerealelor. Lucrarea abordează modelarea matematică a cinematicii condiţionării cerealelor în trioare şi studii numerice privind influenţa lungimii cilindrului trior asupra vitezei de deplasare axială a materialului şi săgeţii segmentului ocupat de materialul util şi influenţa debitului de lucru asupra unor parametri calitativi şi funcţionali ai triorului. De asemenea, se prezintă un studiu privind influenţa parametrilor dimensionali ai trioarelor asupra indicilor calitativi ai condiţionării grâului şi un studiu cu privire la posibilităţile de optimizare a procesului de condiţionare a grâului în trioare. În urma cercetărilor efectuate sa constatat posibilitatea condiţionării boabelor culturilor cerealiere după recoltare prin trior cilindric. Pentru evidenţierea caracterului aleator al funcţionarii triorului, în cadrul cercetărilor experimentale, s-a studiat variaţia indicatorilor de calitate ai procesului pentru trei repetiţii la diverse unghiuri de reglare a jgheabului şi turaţia de 45 rot/min. Pierderea de boabe bune în subproduse, creşte substanţial odată cu turaţia cilindrului triorului. Conţinutul de corpuri străine mici în produs la ieşirea din utilaj creşte odată cu turaţia cilindrului triorului. Efectul tehnologic scade cu creşterea turaţiei. Pentru a combina efectele calitative şi a obţine un optim care să satisfacă simultan efectul tehnologic la turaţiile triorului de 27 rot/min.