Influenţa condiţiilor climatice asupra dezvoltării unor soiuri de măceș în Republica Moldova
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
404 5
Ultima descărcare din IBN:
2023-04-04 20:36
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.7 (134)
Fructe mici ale tufelror și ale plantelor ierbacee. Arbuști baciferi (131)
SM ISO690:2012
SAVA, Parascovia, GHERASIMOVA, Elena. Influenţa condiţiilor climatice asupra dezvoltării unor soiuri de măceș în Republica Moldova. In: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia, 2021, nr. 2(86), pp. 8-10. ISSN 1857-3142. DOI: https://doi.org/10.53082/1857-3142.21.86.02
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia
Numărul 2(86) / 2021 / ISSN 1857-3142

Influenţa condiţiilor climatice asupra dezvoltării unor soiuri de măceș în Republica Moldova

DOI:https://doi.org/10.53082/1857-3142.21.86.02
CZU: 634.7

Pag. 8-10

Sava Parascovia, Gherasimova Elena
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 26 noiembrie 2021


Rezumat

În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetărilor efectuate referitor la fazele fenologice de dezvoltare a plantelor de măceș la soiurile: Vitaminnîi VNIVI, Voronțovschi în perioada anilor 2016–2018. În urma cercetărilor s-a stabilit că desfacerea mugurilor s-a produs între 01.04 și 10.04, înflorirea – între 05.05 și 15.05, maturarea fructelor – între 10.07 și 18.07. Durata medie dintre fazele de dezmugurire şi înflorire a atins 36-37 de zile, iar dintre fazele de înflorire şi maturare a fructelor aceasta a variat între 61 și 64 de zile. Recolta maximă de 7,5 t/ha a fost obţinută în anul 2016 la soiul Vitaminnîi VNIVI, iar la soiul Voronțovschi II recolta maximă de 7,0 t/ha a fost obţinută în anul 2018. Masa medie a fructului de măceş la soiurile studiate a variat între 0,9 și 1,1 g. Recolta medie a fructelor de măceş la soiurile studiate a variat între 5,7 t/ha (soiul Voronțovschi II) şi 6,2 t/ha (soiul Vitaminnîi).

The paper presents the results of research conducted on the phenological phases of development of rosehip plants in the varieties: Vitamins VNIVI, Voronțovschi during the years 2016–2018. As a result of research it was established that: bud opening took place between 01.04–10.04., the flowering between 05.05–15.05., fruit ripening between 10.07–18.07. The average duration between of the budding and flowering phases reached 36-37 days, and between of the flowering and the fruits ripening phases it varied between 61-64 days. The maximum harvest was obtained in 2016 on the variety Vitaminii VNIVI (7.5 t/h) and the maximum harvest was obtained in 2018 for the variety Voronțovschi II (7.0 t/ha). The average mass of rosehip fruits on the studied varieties varied between 0.9–1.1 g. The average harvest of the studied rosehips varieties varied between 5.7 t/ha (variety Voronțovschi II) and 6.2 t/ha (variety Vitaminii VNIVI)

Cuvinte-cheie
măceș, soiuri, fenofaze, recolta de fructe, condiţii climatice ale anului,

rosehip, varieties, Phenophases, fruit yield, climatic conditions of year