Rolul fibrelor alimentare în prevenirea cancerului de colon
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
325 10
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-30 22:12
SM ISO690:2012
RACOVITA, Irina, CALALB, Tatiana. Rolul fibrelor alimentare în prevenirea cancerului de colon. In: Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători, 20 septembrie 2019, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2018, p. 42. ISBN 978-9975-82-103-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători 2018
Conferința "Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători"
Chișinău, Moldova, 20 septembrie 2019

Rolul fibrelor alimentare în prevenirea cancerului de colon

The role of dietary fibers in the prevention of colon cancer


Pag. 42-42

Racovita Irina, Calalb Tatiana
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 11 mai 2021


Rezumat

Fibrele alimentare, grație proprietăților gonflabile măresc vâscozitatea și volumul fecal, diluiază agenții cancerigeni și reduc timpul de fermentație proteolitică, astfel micșorând contactul dintre substanțele cancerigene și mucoasa intestinală. Fibrele leagă și excretă cancerigenii lumenici și modifică pH-ul în colon. Ele au proprietatea de a se lega cu fitochimicalele utile așa ca carotenoidele, arabinoxilanul, flavonozidele, lignanii, astfel fortificând activitatea antioxidantă prin reducerea radicalilor liberi, formând complexe bioactive ce protejează tractul gastrointestinal de leziuni oxidative. Fibrele în colon se implică în sinteza acizilor grași cu catenă scurtă, care sporesc compoziția sănătoasă a microbiotei intestinale, care influențează imunitatea și împiedică dezvoltarea neoplazică, posedă proprietăți anticanceroase, chiar stopează ciclul celular al cancerului și inhibă procesul inflamator cronic în colon. Studiile recente recomandă consumul zilnic de produse naturale, bogate în fibre alimentare pentru prevenirea cancerului de colon.

Dietary fibers, thanks to their inflatable properties, increase viscosity and fecal volume, dilute carcinogenetic agents and reduce proteolytic fermentation time, thus decreasing contact between carcinogenic and intestinal mucosa. The fibers bind and secrete lumen carcinogens and change the pH in the colon. The fibers have the property to bind to useful phytochemicals such as carotenoids, arabinoxylan, flavonoids, lignans thus fortifying antioxidant activity and reducing free radicals, forming bioactive complexes to protect the gastrointestinal tract from oxidative lesions. Colonic fibers are involved in the synthesis of short chain fatty acids that enhance the healthy composition of the intestinal microbionta that influences immunity and prevents neoplastic development, possesses anticancer properties and even stops the cell cycle of cancer and inhibits the chronic inflammatory process in the colon. Recent studies recommend daily consumption of natural, high-fiber foods to prevent the colon cancer.

Cuvinte-cheie
fibre alimentare, efecte benefice, cancer de colon,

dietary fiber, beneficial effects, colon cancer