Articolul precedent |
Articolul urmator |
325 10 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-01-30 22:12 |
SM ISO690:2012 RACOVITA, Irina, CALALB, Tatiana. Rolul fibrelor alimentare în prevenirea cancerului de colon. In: Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători, 20 septembrie 2019, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2018, p. 42. ISBN 978-9975-82-103-2. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători 2018 | ||||||
Conferința "Culegere de rezumate ştiinţifice ale studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor cercetători" Chișinău, Moldova, 20 septembrie 2019 | ||||||
|
||||||
Pag. 42-42 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Fibrele alimentare, grație proprietăților gonflabile măresc vâscozitatea și volumul fecal, diluiază agenții cancerigeni și reduc timpul de fermentație proteolitică, astfel micșorând contactul dintre substanțele cancerigene și mucoasa intestinală. Fibrele leagă și excretă cancerigenii lumenici și modifică pH-ul în colon. Ele au proprietatea de a se lega cu fitochimicalele utile așa ca carotenoidele, arabinoxilanul, flavonozidele, lignanii, astfel fortificând activitatea antioxidantă prin reducerea radicalilor liberi, formând complexe bioactive ce protejează tractul gastrointestinal de leziuni oxidative. Fibrele în colon se implică în sinteza acizilor grași cu catenă scurtă, care sporesc compoziția sănătoasă a microbiotei intestinale, care influențează imunitatea și împiedică dezvoltarea neoplazică, posedă proprietăți anticanceroase, chiar stopează ciclul celular al cancerului și inhibă procesul inflamator cronic în colon. Studiile recente recomandă consumul zilnic de produse naturale, bogate în fibre alimentare pentru prevenirea cancerului de colon. |
||||||
Cuvinte-cheie fibre alimentare, efecte benefice, cancer de colon, dietary fiber, beneficial effects, colon cancer |
||||||
|