Biografie și misticism în „Maestrul și Margareta”
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
552 29
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-11 20:31
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
821.161.1-31.09 (10)
Literatură slavă (slavonă) de Est (Literatură rusă, Literatură ucraineană, Literatură bielorusă) (367)
SM ISO690:2012
ZAHARIA, Viorica. Biografie și misticism în „Maestrul și Margareta”. In: Filologia modernă: realizări şi perspective în context european: Paul GOMA In memoriam. Est-etica rezistenței prin adevăr, 6 octombrie 2020, Chişinău. Chişinău: "Tipocart Print" SRL, 2020, Ediţia 14, pp. 214-224. ISBN 978-9975-3392-9-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Filologia modernă: realizări şi perspective în context european
Ediţia 14, 2020
Colocviul "Filologia modernă: realizări şi perspective în context european"
Chişinău, Moldova, 6 octombrie 2020

Biografie și misticism în „Maestrul și Margareta”

CZU: 821.161.1-31.09

Pag. 214-224

Zaharia Viorica
 
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“ din Chişinău
 
 
Disponibil în IBN: 7 noiembrie 2020


Rezumat

Critica literară susține că viața Maestrului se suprapune peste existența reală a lui Bulgakov. Inspirat de ideile lui Amfiteatrov și Orlov, autorul a făcut apel și la prototipuri din viața reală. De aici concluzia că Maestrul și Margareta estet îmbinare armonioasă a biografiei cu elemente de misticism. Protagonistul include în personalitatea sao parte din biografia scriitorului, aspecte ale destinului lui Gogol, soarta lui Faust și calitățile de filosof ale lui Kant. Bulgakov și Maestrul par a fi făcuți din același aluat. Puțină nebunie, multă demnitate, o doză de realism și verticalitate, toate s-au îmbinat în această lucrare colosală.

Les critiques soutiennent que la vie du Maître est similaire à la véritable existence de Boulgakov. Inspiré par les idées d’Amfiteatrov et Orlov, l’auteur a également utilisé des prototypes réels. D’où la conclusion que Le Maître et Marguerite est une combinaison harmonieuse de religion et démonologie avec des biographies. Le protagoniste comprend en lui-même une partie de la biographie de l’écrivain, des aspects du destin de Gogol, la fatalité de Faust et les qualités de Kant. Boulgakov et Maître semblent être créés de la même pâte. Un peu de folie, beaucoup de fierté, une dose de réalisme et la verticalité, tout concourt à créer une oeuvre colossale.

Cuvinte-cheie
Bulgakov, roman, biografie, religiozitate, demonologie, misticism, ocultism,

Bulgakov, roman, biographie, religiosité, démonologie, occultisme