Considerații cu privire la interacțiunile grâu – patogeni fungi în contextul schimbărilor climatice
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
472 12
Ultima descărcare din IBN:
2021-11-05 20:35
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
582.28:633.11 (1)
Botanică sistematică (855)
Cereale. Recolte de grâne (678)
SM ISO690:2012
LUPAŞCU, Galina, GAVZER, Svetlana. Considerații cu privire la interacțiunile grâu – patogeni fungi în contextul schimbărilor climatice. In: Protecţia plantelor - realizări şi perspective, Ed. 57, 27-28 octombrie 2020, Кишинев. Кишинев: "Print-Caro" SRL, 2020, nr.57, pp. 31-35. ISBN 978-9975-3472-0-4. DOI: https://doi.org/10.53040/9789975347204.06
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Protecţia plantelor - realizări şi perspective
nr.57, 2020
Simpozionul "Protecţia plantelor - realizări şi perspective"
57, Кишинев, Moldova, 27-28 octombrie 2020

Considerații cu privire la interacțiunile grâu – patogeni fungi în contextul schimbărilor climatice

DOI:https://doi.org/10.53040/9789975347204.06
CZU: 582.28:633.11

Pag. 31-35

Lupaşcu Galina, Gavzer Svetlana
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 27 octombrie 2020


Rezumat

It was established that the environmental conditions strongly influence the fungal spectrum that causes the root rot of the stem base to common wheat in the conditions of the Republic of Moldova. In more severe conditions (high temperature, drought) the incidence of Fusarium equiseti increases. The interaction of common wheat with one of the causative agents of stem rot – F. oxysporum is determined by the combination, the orientation of the cross to obtain F1 hybrids, the temperature factor, which has a direct impact on seedling growth and transgressive potential of F2 segregating populations, a phenomenon with major importance for the improvement programs.

Cuvinte-cheie
Wheat, fungi, root ror, environmental factors, temperature, hibrids, reaction