Articolul precedent |
Articolul urmator |
452 0 |
SM ISO690:2012 LIŢA, Constanţa, NĂMOLOŞANU, Ioan, ANTOCE, Oana-Arina. Studiul comparativ al influenţei drojdiilor asupra complexului aromatic din soiul Tămâioasă Românească. In: Realizări şi perspective în horticultură, viticultură, vinificaţie şi silvicultură” : consacrat aniversării a 100 ani de la naşterea profesorului universitar Gherasim Rudi, 28-29 septembrie 2007, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2007, Vol. 15 (2), pp. 206-212. ISBN 978-9975-946-37-7 . |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Realizări şi perspective în horticultură, viticultură, vinificaţie şi silvicultură” Vol. 15 (2), 2007 |
||||||
Simpozionul "Realizări şi perspective în horticultură, viticultură, vinificaţie şi silvicultură”" Chişinău, Moldova, 28-29 septembrie 2007 | ||||||
|
||||||
Pag. 206-212 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
In the present paper we study the behaviour of some yeast strains isolated from different wine regions in the fermentation process of Tamaioasa Romaneasca. In order to study the influence these selected yeasts on the aromatic volatile compounds we had to evaluate the most adequate strains for the wine making process using flavoured and semi-flavoured grapes. The experiment was carried out using testing varieties of Tamaioasa Romaneasca from 2004 and 2005 vintage at I.N.C.D.B.H.- Institute Stefanesti, Arges. According to quantitative and qualitative analysis of aroma profile by means of gas – chromatography we can state that the best experimental varieties, with high aromatic volatile compounds load were obtained by the fermentation strains Saccharomyces ellipsoideus 4-21 and Saccharomyces ellipsoideus M1, which are proposed for future use in wine making for Tamaioasa Romaneasca variety. |
||||||
Cuvinte-cheie yeast strains, Tamaioasa romaneasca, volatile compounds, aromă |
||||||
|