Efectul microelementelor şi microorganismelor asupra creşterii şi dezvoltării butaşilor de viţă de vie
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
490 3
Ultima descărcare din IBN:
2023-07-15 23:23
SM ISO690:2012
VELIKSAR, Sofia, LEMANOVA, Natalia, DAVID, Tatiana, CARPENCO, Elena, COMANIUC, Andrei, BRATCO, Dumitru. Efectul microelementelor şi microorganismelor asupra creşterii şi dezvoltării butaşilor de viţă de vie. In: Genetica și fiziologia rezistenței plantelor, 21 iunie 2011, Chişinău. 2011, p. 66. ISBN 978-9975-78-994-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Genetica și fiziologia rezistenței plantelor 2011
Conferința "Genetica şi fiziologia rezistenţei plantelor"
Chişinău, Moldova, 21 iunie 2011

Efectul microelementelor şi microorganismelor asupra creşterii şi dezvoltării butaşilor de viţă de vie


Pag. 66-66

Veliksar Sofia1, Lemanova Natalia2, David Tatiana1, Carpenco Elena3, Comaniuc Andrei1, Bratco Dumitru3
 
1 Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor,
2 Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM,
3 Universitatea Politehnică Naţională din Lvov
 
 
Disponibil în IBN: 10 aprilie 2020


Rezumat

Una dintre principalele direcţii de dezvoltare şi restabilire a viticulturii în Moldova este pepenieritul. Calitatea materialului săditor determină viabilitatea şi înrădăcinarea viţei de vie după plantarea in teren, puterea de creştere, termenul intrării in rod, productivitatea şi durata de exploatare a plantaţiei. Producerea butaşilor este un proces complicat, infl uenţat de multipli factori, începând cu calitatea componentelor altoirii şi fi nisând cu condiţiile de creştere în pepinieră. О atenţie deosebită cere crearea condiţiilor favorabile pentru înrădăcinarea, dezvoltarea sistemului radicular şi formarea părţii aeriene a butaşilor. Scopul lucrării prezentate a fost cercetarea acţiunii microorganismelor edafi ce concomitent cu fertilizarea foliară a plantelor în pepiniera viticolă cu complexul de microelemente MicrocomV asupra creşterii şi dezvoltării puieţilor de viţă de vie. Experienţele au fost montate în complexul de vegetaţie al Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor şi în pepiniera Institutului de Horticultură şi Tehnologii Alimentare. Pentru efectuarea experienţelor primăvară au fost pregătiţi lăstari de 2 soiuri: soiul Prezentabelnii şi Codrinschi. Lungimea butaşilor – 38-40 cm. În 1 experiment butaşi au fost în prealabil trataţi cu suspensie apoasă de Pseudomonas aureofaciens, Azotobacter chroococcum, şi Rizobium radiobacter, folosite aparte şi în combinaţii binare. Ca martor au servit butaşi menţinuţi în арă. Butaşii plantaţi în sol au fost divizaţi în două grupe. Un lot a fost tratat suplimentar în perioadă de vegetaţie de două ori cu fertilizantul Microcom-V. În al 2 experiment suspensiile de microorganisme au fost încorporate în sol în timpul semănatului în combinaţii duble a celor 3 tulpini de microorganisme sus-menţionate. Rezultatele cercetării în ambele experienţe denotă rolul pozitiv al suspensiilor bacteriene în creşterea şi dezvoltarea butaşilor. Înregistrarea parametrilor principali ai puieţilor (înălţimea şi diametrul tulpinii) demonstrează, că în toate variantele unde s-au aplicat suspensiile aparte şi în combinaţii binare (1:1) puieţii au fost mai bine dezvoltaţi. S-a demonstrat efectul pozitiv evident al complexului de microelemente Microcom-V asupra creşterii şi desvoltării butaşilor viţei de vie. A crescut masa proaspătă şi uscată a lăstarilor şi rădăcinilor faţă de martor, respectiv cu 138,6 şi 119,6%. Fertilizarea foliară pe fondalul Azotobacter chroococcum esenţial sporeşte lungimea şi masa rădăcinilor, pe fondalul Rhizobium radiobacter – talia şi cantitatea lăstarilor. Mai efi cientă este varianta cu aplicarea concomitentă a compoziţiei de 2 suşe bacteriene şi complexul de microelemente Microcom-V, în special cu doza de microfertilizant micşorată de doua ori, ce are un avantaj nu numai economic, dar şi ecologic. Datele obţinute demonstrează rolul stimulator al suspensiilor microorganismelor şi al microelementelor asupra proceselor de creştere şi dezvoltare a butaşilor viticoli, în special, în formarea sistemului radicular. О valoare majoră au datele ce indică aplicarea preparatelor microbiene şi a microelementelor în procesul de obţinere a puieţilor hibrizi de viţă de vie, deoarece încolţirea seminţelor de struguri este redusă.