The evolution of food products consumption in Republic of Moldova in the demographic transition period
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
908 22
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-29 23:57
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
330.567.2:314(478) (1)
National property. National assets. Social product. Balance of the economy. Estimation of national product (217)
Demography. Population studies (816)
SM ISO690:2012
BOAGHE, Eugenia, CAPCANARI, Tatiana, MIJA, Nina, DESEATNICOVA, Olga, OPOPOL, Nicolae. The evolution of food products consumption in Republic of Moldova in the demographic transition period. In: Journal of Engineering Sciences, 2018, vol. 25, nr. 4, pp. 74-81. ISSN 2587-3474. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.2576744
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Engineering Sciences
Volumul 25, Numărul 4 / 2018 / ISSN 2587-3474 /ISSNe 2587-3482

The evolution of food products consumption in Republic of Moldova in the demographic transition period

Evoluţia consumului alimentar în republica moldova în perioada de tranziţie demografică

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.2576744
CZU: 330.567.2:314(478)

Pag. 74-81

Boaghe Eugenia1, Capcanari Tatiana1, Mija Nina1, Deseatnicova Olga1, Opopol Nicolae2
 
1 Technical University of Moldova,
2 National Agency for Public Health
 
 
Disponibil în IBN: 20 martie 2019


Rezumat

Republic of Moldova has experienced economic changes in the past three decades. This has resulted in sustained increase in consumer income, which in turn has led to important changes in food consumption. This report examines the recent trends in Moldova’s food consumption, with a focus on the period of 1990-2017. Data for Food intake recommendations of the World Health Organization (WHO) are used as a starting point to look into Moldova’s likely future demand and possible import needs. The article analyzes the consumption of basic products by the population of Moldova from the point of view of ensuring the economic and physical accessibility of food, the trends in changes in the volume and structure of consumption are revealed; assessment of the degree of achievement of rational norms. To assess the quality of diets, their energy and nutritional values there have been investigated: the content of energy, proteins, including animal origin, fats and carbohydrates.

Republica Moldova a cunoscut schimbări economice intense în ultimele trei decenii. Acest lucru a dus la o creștere continuă a veniturilor consumatorilor, ceea ce, la rândul său, a dus la schimbări importante în consumul de alimente. Acest raport analizează tendințele recente ale consumului alimentar în Republica Moldova, cu accent pe perioada anilor 1990-2017. Datele şi recomandările privind consumul alimentar ale Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) sunt utilizate ca punct de plecare pentru a examina cererea viitoare a Republicii Moldova în alimente și posibilele nevoi de import. Articolul analizează consumul de produse de bază de către populația Moldovei din punct de vedere al asigurării accesibilității economice și fizice a alimentelor, sunt evidențiate tendințele schimbării volumului și structurii consumului alimentar, evaluat gradul de satisfacere a normelor raționale. Pentru aprecierea calității alimentației, a valorii energetice și nutriționale au fost cercetate: aportul de energie, conținutul de proteine, inclusiv a celor animaliere, grăsimi și carbohidrați.

Cuvinte-cheie
food consumption, production growth, Nutrition, diet's quality, autochthon outlook.,

consum alimentar, creșterea producției, nutriţie, calitatea alimentației, perspective autohtone