Studiul privind reducerea consumului de energie electrică în procesul de păstrare a produselor agroalimentare
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
182 9
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-12 20:09
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
631.171:658.011.56 (1)
Farm management and organization (488)
Business management, administration. Commercial organization (748)
SM ISO690:2012
POPESCU, Victor, URSATII, Nicolai, MELENCIUC, Mihai, VOLCONOVICI, Onorin, BALAN, Tatiana, ALII, Maria. Studiul privind reducerea consumului de energie electrică în procesul de păstrare a produselor agroalimentare . In: Intellectus, 2023, nr. 1, pp. 184-189. ISSN 1810-7079. DOI: https://doi.org/10.56329/1810-7087.23.1.19
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Intellectus
Numărul 1 / 2023 / ISSN 1810-7079 /ISSNe 1810-7087

Studiul privind reducerea consumului de energie electrică în procesul de păstrare a produselor agroalimentare

Study on the Reduction of Electric Energy Consumption in the Process of Preserving Agri-Food Products

DOI:https://doi.org/10.56329/1810-7087.23.1.19
CZU: 631.171:658.011.56

Pag. 184-189

Popescu Victor1, Ursatii Nicolai1, Melenciuc Mihai1, Volconovici Onorin1, Balan Tatiana1, Alii Maria2
 
1 Universitatea Tehnică a Moldovei,
2 Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“ din Chişinău
 
 
Disponibil în IBN: 30 iulie 2023


Rezumat

The authors present a study on the reduction of electric energy consumption in the process of preserving agri-food products. Refrigeration facilities used to cool various easily perishable agri-food products were examined in order to establish solutions for increasing energy efficiency in the storage process. The proposed solution provides for the combination of the refrigeration installation with step cooling, with the in-flow cooler with fan installed in the outside environment, which during the cold period of the year supplies the installation with artificial cold. The experimental results have shown that this system allows the reduction of approximately 27% of the electric energy consumption consumed annually by the existing installations.

Autorii prezintă un studiu privind reducerea consumului de energie electrică în procesul de păstrare a produselor agroalimentare. Au fost examinate instalaţiile frigorifi ce utilizate la răcirea diferitor produse agroalimentare ușor alterabile în vederea stabilirii soluţiilor cu privire la sporirea efi cienţei energetice în procesul de păstrare. Soluţia propusă prevede combinarea instalaţiei frigorifi ce cu răcirea în trepte, cu răcitorul în fl ux cu ventilator instalat în mediul exterior, care în perioada rece a anului suplinește instalaţia cu frig artifi cial. Rezultatele experimentale au demonstrat că acest sistem permite reducea cu cca 27% a consumului de energie electrică consumată anual de instalaţiile existente.

Cuvinte-cheie
energy efficiency, agri-food products, preservation process, renewable sources,

eficienţa energetică, produse agroalimentare, proces de păstrare, surse regenerabile