Variabilitatea conținutului de licopen și β-caroten în fructele de tomate
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
276 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-11 15:31
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
635.64:575.22 (2)
Garden plants. Gardening (696)
General genetics. General cytogenetics (427)
SM ISO690:2012
MIHNEA, Nadejda, RUDACOVA, Angela, CHERDIVARĂ, Ala, BRAȘOVEANU (CLIMĂUȚAN), Diana. Variabilitatea conținutului de licopen și β-caroten în fructele de tomate. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2022, nr. 6(156), pp. 93-97. ISSN 1814-3237. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.7442603
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii)
Numărul 6(156) / 2022 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X

Variabilitatea conținutului de licopen și β-caroten în fructele de tomate

Variability of licopen and β-caroten content in tomato fruits

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.7442603
CZU: 635.64:575.22

Pag. 93-97

Mihnea Nadejda1, Rudacova Angela2, Cherdivară Ala2, Brașoveanu (Climăuțan) Diana1
 
1 Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor,
2 Universitatea de Stat din Moldova
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 22 decembrie 2022


Rezumat

În lucrare sunt prezentate date despre rezultatele testării genotipurilor de tomate în baza conținutului de licopen și β-caroten în fructe. Genotipurile de tomate studiate au manifestat o variabilitate diferențiată în conținutul de licopen și β-caroten. Conform analizei dendrogramelor de distribuție a soiurilor și liniilor de tomate în baza indicilor biochimici a fost demonstrat separarea acestora în două clustere mari. Probele din clasterul 1 se caracterizează prin indici mai înalți ai caracterelor biochimice luate în studiu. Au fost selectate soiuri și linii cu un conținut înalt de licopen și β–caroten în fructe, care este un indicator al calităţii fructelor. Soiurile Rufina, Flacăra și liniile L 302, L 404, L 406, L 408, L 410 se caracterizează prin indici mai înalți ai caracterelor biochimice luate în studiu și pot fi cu succes utilizate ca material inițial în ameliorarea calității fructelor de tomate.

The article presents data on the results of testing various tomato genotypes on the content of lycopene and β-carotene in fruits. The tomato genotypes studied showed a differentiated variability in the content of lycopene and β-carotene. According to the analysis of the distribution dendrograms of tomato varieties and lines based on biochemical indices, their separation into 2 large clusters was demonstrated. Samples from cluster 1 are characterized by higher indices of the biochemical characters studied. Varieties and lines were selected, with a high content of lycopene and β-carotene in fruits, which is an indicator of fruit quality. The varieties Rufina, Flame and the lines L 302, L 404, L 406, L 408, L 410 are characterized by higher indices of the biochemical characters studied and can be successfully used as initial material in improving the quality of tomato fruits.

Cuvinte-cheie
tomate, soiuri, parametri biochimici, variabilitate, licopen, β–caroten,

Tomatoes, varieties, Biochemical parameters, variabilitate, licopen, β-caroten