Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
371 14 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-23 11:39 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
546.175:613/614 (1) |
Nonmetals and metalloids in general (27) |
Hygiene generally. Personal health and hygiene (564) |
Public health and hygiene. Accident prevention (2346) |
SM ISO690:2012 IRIMCA, Olga, PÎNZARU, Iurie. Influența nitraților asupra sănătății omului: beneficii și riscuri . In: Arta Medica , 2022, nr. 4(85-S), pp. 74-78. ISSN 1810-1852. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.7328823 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Arta Medica | ||||||
Numărul 4(85-S) / 2022 / ISSN 1810-1852 /ISSNe 1810-1879 | ||||||
|
||||||
DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.7328823 | ||||||
CZU: 546.175:613/614 | ||||||
Pag. 74-78 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Obiective. Nitrații sunt săruri ale acidului azotic folosite ca îngrășăminte, aditivi alimentari, explozivi, astfel, acestea se găsesc în aer, apă, sol, legume și produse din carne. Urmare a practicilor agricole necorespunzătoare, nitrații se acumulează în apă și produse vegetale. Concentrațiile lor în apă reprezintă o problemă la nivel mondial, iar scăderea poluării cu nitrați este o tendință adoptată de multe țări. Scopul lucrării constă în evaluarea expunerii şi impactului nitraților asupra sănătăţii populației. Materiale și metode. A fost efectuată o căutare avansată a literaturii internaționale și naționale de specialitate în domeniul influenței nitraților asupra sănătății populației. Au fost evaluate și sistematizate datele din formularul statistic nr. 360-1/e „Registrul de evidență a persoanelor cu intoxicație acută neprofesională exogenă de etiologie chimică” și din Registrul electronic privind evidenţa surselor de alimentare cu apă potabilă, pentru anii 2016-2021. Rezultate și discuții. În Republica Moldova, în mediu anual, sunt înregistrate circa 10 cazuri de intoxicații cu nitrați. Pe parcursul anilor 2016-2021 au avut loc 58 de cazuri, dintre care 44 copii și 14 adulți. Majoritatea intoxicațiilor le revine copiilor cu vârsta de până la 2 ani. Aceasta se datorează faptului că în alimentația copiilor este utilizată apa potabilă din fântâni, în care conținutul de nitrați depășește concentrația maximl admisibilă. Concluzii. Nitrații au devenit recent cea mai controversată substanță prezentă în alimente, atât naturale, cât și derivate din aditivii utilizați în timpul procesării. Există o corelație între impactul negativ și beneficiile nitraților, manifestată prin consumul reglementat de nitrați până la doza maximă admisibilă, pentru a îmbunătăți sănătatea populației și a minimiza riscurile de sănătate |
||||||
Cuvinte-cheie nitraţi, apă, methemoglobinemie, copii, Nitrates, water, methemoglobinemia, children |
||||||
|