Impactul tehnologiilor inovatoare asupra stării de echilibru profesional în pandemia COVID-19
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
390 30
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-16 23:43
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
37.015.3 (741)
Fundamentals of education. Theory. Policy etc. (3934)
SM ISO690:2012
ZUBENSCHI, Mariana. Impactul tehnologiilor inovatoare asupra stării de echilibru profesional în pandemia COVID-19. In: Condiții pedagogice de optimizare a învățării în post criză pandemică prin prisma dezvoltării gândirii științifice, 18-22 iunie 2021, Chisinau. Chişinău: CEP UPS „I.Creangă”, 2021, pp. 39-44. ISBN 978-9975-46-541-0. DOI: https://doi.org/10.46728/c.18-06-2021.p39-44
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Condiții pedagogice de optimizare a învățării în post criză pandemică prin prisma dezvoltării gândirii științifice 2021
Conferința "Condiții pedagogice de optimizare a învățării în post criză pandemică prin prisma dezvoltării gândirii științifice"
Chisinau, Moldova, 18-22 iunie 2021

Impactul tehnologiilor inovatoare asupra stării de echilibru profesional în pandemia COVID-19

The Impact of Innovative Technologies on Professional Balance State in pandemic COVID-19

DOI:https://doi.org/10.46728/c.18-06-2021.p39-44
CZU: 37.015.3

Pag. 39-44

Zubenschi Mariana
 
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“ din Chişinău
 
 
Disponibil în IBN: 21 aprilie 2022


Rezumat

Tehnologiile inovaționale influențează semnificativ echilibrul profesional al angajatului, la nivelul modelului axelor sale: „Eu-Eu”, „I-Profession” și „I-Environment”. Aceste relații se bazează pe structura psihologică divergentă a stării de echilibru profesional, care reprezintă o reprezentare a structurii sociale, a modului de gândire și a modelului organizațional, în care angajații joacă un rol central. Acolo unde managerii, profesorii, medicii, asistenții medicali, lucrătorii, primarii și antreprenorii au un puternic sentiment al realității actuale. Ei pot percepe cum crește volumul de muncă și presiunea în timp, fără să simtă că finalitatea profesională este atinsă. Cercetarea echilibrului profesional și adaptarea aspectelor interne la particularitățile externe ale carierei vor înstrăina alternativele admiterii unui dezechilibru și vor asigura astfel o stare generală pozitivă, prin urmare tehnologiile inovatoare sunt percepute atât negativ, cât și pozitiv la locul de muncă. Aceste expresii sunt actuale nu numai pe axele modelului stării de echilibru profesional, ci și pe nivelul modelului circular al ancorelor de carieră, descris de Voss (conservare, deschidere la schimbare, aut transcendență și eficacitate). Astfel, impactul tehnologiilor inovatoare asupra stării de echilibru profesional nu mai este o enigmă, ci un fapt care poate influența bunăstarea angajatului la locul de muncă, îl stresează sau nu îl aduce în pragul epuizării emoționale. În acest articol venim cu argumente pro și contra impactului tehnologiilor inovatoare asupra psihicului uman.

Tehnologiile inovaționale influențează semnificativ echilibrul profesional al angajatului, la nivelul modelului axelor sale: „Eu-Eu”, „I-Profession” și „I-Environment”. Aceste relații se bazează pe structura psihologică divergentă a stării de echilibru profesional, care reprezintă o reprezentare a structurii sociale, a modului de gândire și a modelului organizațional, în care angajații joacă un rol central. Acolo unde managerii, profesorii, medicii, asistenții medicali, lucrătorii, primarii și antreprenorii au un puternic sentiment al realității actuale. Ei pot percepe cum crește volumul de muncă și presiunea în timp, fără să simtă că finalitatea profesională este atinsă. Cercetarea echilibrului profesional și adaptarea aspectelor interne la particularitățile externe ale carierei vor înstrăina alternativele admiterii unui dezechilibru și vor asigura astfel o stare generală pozitivă, prin urmare tehnologiile inovatoare sunt percepute atât negativ, cât și pozitiv la locul de muncă. Aceste expresii sunt actuale nu numai pe axele modelului stării de echilibru profesional, ci și pe nivelul modelului circular al ancorelor de carieră, descris de Voss (conservare, deschidere la schimbare, aut transcendență și eficacitate). Astfel, impactul tehnologiilor inovatoare asupra stării de echilibru profesional nu mai este o enigmă, ci un fapt care poate influența bunăstarea angajatului la locul de muncă, îl stresează sau nu îl aduce în pragul epuizării emoționale. În acest articol venim cu argumente pro și contra impactului tehnologiilor inovatoare asupra psihicului uman. emotional burnout. In this article we come up with pros and cons of the impact of innovative technologies on the human psyche.

Cuvinte-cheie
inovaţie, tehnologie, starea echilibrului profesional, bunăstare.,

innovation, technology, professional balance state, wellbeing.