Extracția cu ultrasunete a substanțelor biologic active din semințele de tomate și ardei
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
313 17
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-07 18:25
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
577.1:[635.64+635.649] (1)
Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics (664)
Garden plants. Gardening (696)
SM ISO690:2012
BOLOGA, Mircea, CUBRIŢCAIA, Tatiana, BALAN, Gheorghe, ȘEMEACOVA, Tatiana. Extracția cu ultrasunete a substanțelor biologic active din semințele de tomate și ardei. In: Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă: . Biologie, Ed. 9, 19-20 martie 2022, Chişinău. Chişinău: Tipografia Universităţii de Stat din Tiraspol, 2022, Ediția 9, Vol.1, pp. 110-112. ISBN 978-9975-76-390-5 (PDF).
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă
Ediția 9, Vol.1, 2022
Conferința "Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă"
9, Chişinău, Moldova, 19-20 martie 2022

Extracția cu ultrasunete a substanțelor biologic active din semințele de tomate și ardei

Ultrasound-assisted extraction of biologically Active substances from tomato and pepper seeds

CZU: 577.1:[635.64+635.649]

Pag. 110-112

Bologa Mircea, Cubriţcaia Tatiana, Balan Gheorghe, Șemeacova Tatiana
 
Institutul de Fizică Aplicată
 
 
Disponibil în IBN: 24 martie 2022


Rezumat

S-a cercetat procesul de extracţie a substanțelor biologic active (SBA) din seminţele de tomate și ardei sub acţiunea cavitaţiei ultrasonore în solventul alcool-apă în dependenţă de puterea câmpului ultrasonor, durata tratării, concentraţia masică a amestecului solid–solvent. Tratarea seminţelor din tomate și ardei în câmp cavitaţional ultrasonor asigură reducerea duratei de extracţie a substanțelor biologic active până la 8-10 ori, temperaturii – de la 95 la 50-55 oC şi creşterea procentuală a SBA până la 9 -12%. Extracţia substanțelor biologic active în dependenţă de amplitudinea oscilaţiilor traductorului ultrasonor este maximă în intervalul de 15-25 μm. La durata de tratare mai mare de 30 min începe majorarea procentuală de extracţie a SBA din seminţele, după tratarea de peste 60 min volumul extras se stabilizează.

The process of extraction of biologically active substances (BAS) from tomato and pepper seeds under the action of ultrasonic cavitation in the solvent ethanol-water as a function of the ultrasonic field power, the duration of ultrasonic treatment, and the mass concentration of the solid phase - solvent was studied. The ultrasonic treatment of tomato and pepper seeds allows one to reduce the duration of the extraction of biologically active substances by a factor of 8-10, to lower the process temperature from 95 to 50-55 oC, and to increase the percentage of biologically active substance in the end product up to 9-12%. The maximal extraction of biologically active substances was obtained for the values of the ultrasonic amplitude within the range of 15-25 μm. For the duraion of treatment greater than 30 min the increasing of the yield of biologically active substances from tomato and pepper seeds was observed. For the duration greater than 60 min the yield dependence saturates.

Cuvinte-cheie
cavitația ultrasonoră, extracţie, substanţe biologic active, semințe de tomate, seminţe de ardei, glicozide steroidice,

ultrasonic cavitation, extraction, biologically active substances, tomao seeds, pepper seeds, steroid glycosides