Solubilitatea astaxantinei în diferite tipuri de uleiuri vegetale alimentare
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1152 4
Ultima descărcare din IBN:
2022-07-20 15:59
SM ISO690:2012
MISCU, Vera. Solubilitatea astaxantinei în diferite tipuri de uleiuri vegetale alimentare. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2009, nr. 1(307), pp. 128-134. ISSN 1857-064X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii
Numărul 1(307) / 2009 / ISSN 1857-064X

Solubilitatea astaxantinei în diferite tipuri de uleiuri vegetale alimentare

Pag. 128-134

Miscu Vera
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 1 decembrie 2013


Rezumat

Astaxantina (3,3’-dihidroxi-β, β’-caroten-4,4’-dion) este un pigment carotenoid, întâlnit în corpul organismelor acvatice, aşa ca crevetele, crabii, somonii, determinând culoarea cărnii lor, precum şi prima din utilizările acestei substanţe - în calitate de colorant [7]. În acelaşi timp, sinteza de novo al acestui pigment are loc într-un număr redus de microorganisme: algele verzi Haematococcus pluvialis şi Chlorella zofingiensis, drojdia roşie Phaffa rhodozyma şi bacteria Agrobacterium aurantiacum [7,11]. În calitate de superproducător de astaxantină este recunoscută alga verde Haematococcus pluvialis, care în condiţii heterotrofe produce pînă la 9% astaxantină [7].

Cerif XML Export

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<CERIF xmlns='urn:xmlns:org:eurocris:cerif-1.5-1' xsi:schemaLocation='urn:xmlns:org:eurocris:cerif-1.5-1 http://www.eurocris.org/Uploads/Web%20pages/CERIF-1.5/CERIF_1.5_1.xsd' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' release='1.5' date='2012-10-07' sourceDatabase='Output Profile'>
<cfResPubl>
<cfResPublId>ibn-ResPubl-137</cfResPublId>
<cfResPublDate>2009-01-01</cfResPublDate>
<cfVol>307</cfVol>
<cfIssue>1</cfIssue>
<cfStartPage>128</cfStartPage>
<cfISSN>1857-064X</cfISSN>
<cfURI>https://ibn.idsi.md/ro/vizualizare_articol/137</cfURI>
<cfTitle cfLangCode='RO' cfTrans='o'>Solubilitatea astaxantinei în diferite tipuri de uleiuri vegetale alimentare</cfTitle>
<cfAbstr cfLangCode='RO' cfTrans='o'>Astaxantina (3,3’-dihidroxi-β, β’-caroten-4,4’-dion) este un pigment carotenoid, întâlnit în corpul organismelor acvatice, aşa ca crevetele, crabii, somonii, determinând culoarea cărnii lor, precum şi prima din utilizările acestei substanţe - în calitate de colorant [7]. În acelaşi timp, sinteza de novo al acestui pigment are loc într-un număr redus de microorganisme: algele verzi Haematococcus pluvialis şi Chlorella zofingiensis, drojdia roşie Phaffa rhodozyma şi bacteria Agrobacterium aurantiacum [7,11]. În calitate de superproducător de astaxantină este recunoscută alga verde Haematococcus pluvialis, care în condiţii heterotrofe produce pînă la 9% astaxantină [7].</cfAbstr>
<cfResPubl_Class>
<cfClassId>eda2d9e9-34c5-11e1-b86c-0800200c9a66</cfClassId>
<cfClassSchemeId>759af938-34ae-11e1-b86c-0800200c9a66</cfClassSchemeId>
<cfStartDate>2009-01-01T24:00:00</cfStartDate>
</cfResPubl_Class>
<cfResPubl_Class>
<cfClassId>e601872f-4b7e-4d88-929f-7df027b226c9</cfClassId>
<cfClassSchemeId>40e90e2f-446d-460a-98e5-5dce57550c48</cfClassSchemeId>
<cfStartDate>2009-01-01T24:00:00</cfStartDate>
</cfResPubl_Class>
<cfPers_ResPubl>
<cfPersId>ibn-person-12511</cfPersId>
<cfClassId>49815870-1cfe-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassId>
<cfClassSchemeId>b7135ad0-1d00-11e1-8bc2-0800200c9a66</cfClassSchemeId>
<cfStartDate>2009-01-01T24:00:00</cfStartDate>
</cfPers_ResPubl>
</cfResPubl>
<cfPers>
<cfPersId>ibn-Pers-12511</cfPersId>
<cfPersName_Pers>
<cfPersNameId>ibn-PersName-12511-2</cfPersNameId>
<cfClassId>55f90543-d631-42eb-8d47-d8d9266cbb26</cfClassId>
<cfClassSchemeId>7375609d-cfa6-45ce-a803-75de69abe21f</cfClassSchemeId>
<cfStartDate>2009-01-01T24:00:00</cfStartDate>
<cfFamilyNames>Miscu</cfFamilyNames>
<cfFirstNames>Vera</cfFirstNames>
</cfPersName_Pers>
</cfPers>
</CERIF>