Influienţa biogenezei nutrienţilor din struguri asupra calităţii alimentelor obţinute prin procesare
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
461 6
Ultima descărcare din IBN:
2022-06-29 13:35
SM ISO690:2012
RENCHEZ, Natalia. Influienţa biogenezei nutrienţilor din struguri asupra calităţii alimentelor obţinute prin procesare. In: Viitorul ne aparţine, 29 aprilie 2015, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2015, Ediția 5, p. 119. ISBN 978-9975-3036-5-1.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Viitorul ne aparţine
Ediția 5, 2015
Conferința "Viitorul ne aparţine"
Chișinău, Moldova, 29 aprilie 2015

Influienţa biogenezei nutrienţilor din struguri asupra calităţii alimentelor obţinute prin procesare


Pag. 119-119

Renchez Natalia
 
Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 8 noiembrie 2018



Teza

Datorită faptului că la fermentarea alcoolică a sucului din strugurii de soiuri Vitis Labrusca (Isabella, Lidia, Noah) se formează cantităţi de metanol care depăşesc uneori limitele admisibile, iar în timpul maceraţiei în vin trec antociani cu diglicozide ce reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor, au dus la diminuarea volumelor de procesare a acestora. Într-o atare situţie devine oportună obţinerea din strugurii soiurilor respective a unor produse nealcoolice.  În sezonul anului 2014 s-au selectat struguri în faza de precoacere, obţinînduse mostre de produse non-alcoolice: sucuri, pireuri, care au fost supuse investigaţiilor ştiinţifice prin utilizarea metodelor de determinare a acidităţii titrabile, a substanţelor uscate solubile, metodei de dozare a acizilor organici din suc de struguri prin cromatografie lichidă de înaltă performanţă (HPLC) şi spectrofotometrie (UVVIS şi absorbţie atomic în flacără). S-a stabilit dinamica metabolismului principalilor nutrienţi din struguri, astfel acizii organici (malic, tartric, citric etc.) diminuează, iar glucidele (zaharoza, fructoza etc.), substanţele polifenolice şi cele minerale se acumulează; s-a scos în evidenţă coraportul dintre glucide şi acizi organici pentru a stabili criteriile de identificare a noilor produse preconizate.  Datele obţinute vor servi ca bază pentru crearea unei game de compoziţii nutritive, produse din struguri nematurizaţi, care posedă o sursă importantă de componenţi naturali valoroşi pentru alimentaţia umană.