Importanţa competenţei in materia asistenţei judiciare internaţionale ce priveşte comisia rogatorie externă
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
601 12
Ultima descărcare din IBN:
2022-06-14 06:32
SM ISO690:2012
MACARI, Lilian, MĂRGINEANU, Iurie. Importanţa competenţei in materia asistenţei judiciare internaţionale ce priveşte comisia rogatorie externă. In: Ştiinţa juridică autohtonă prin prisma valorilor şi tradiţiilor europene, 19 octombrie 2011, Chișinău. Chișinău: „Grafema Libris” SRL, 2014, pp. 281-287. ISBN 978-9975-52-165-9.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa juridică autohtonă prin prisma valorilor şi tradiţiilor europene 2014
Conferința "Ştiinţa juridică autohtonă prin prisma valorilor şi tradiţiilor europene"
Chișinău, Moldova, 19 octombrie 2011

Importanţa competenţei in materia asistenţei judiciare internaţionale ce priveşte comisia rogatorie externă


Pag. 281-287

Macari Lilian, Mărgineanu Iurie
 
Universitatea Liberă Internaţională din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 25 iunie 2018


Rezumat

Pour delimiter les attributions des organes judiciares on a besoin d´un certain critere a l´aide duquel on va indiquer quelles activites sont accomplies par les organes ci-dessus. Un tel critere est la competence. Dans l´activite des organes judiciares penales on peut rencontrer souvent des situations oừ il est necessaire d´effectuer certaines deviations des regles ordinaires dans le but du bon fonctionnement de la justice penale. Ces deviations constituent un remede pous eviter certains defauts. On peut obtenir ces deviations par l´amplification, la prorogation ou le deplacement de la competence ordinaire. Selon notre cas, le deplasement de la competence ordinaire est plus important pour nous, parce que un deplacement competent a un objectif et une duree limitee se produit et dans le cas de realisation d´une commission rogatoire. Donc, on est tres difficile d´apprecier l´importance de la competence dans le cadre de l´assistence judiciaire, les organes responsables de l´execution de la commission rogatoire, ayant les atributions bien determinees qui dans la majorite des causes dependent de l´echelle hierarchique de l´organe ,executent ou verifient la realisation des demandes de commission rogatoire.

Pentru a delimita responsabilitățile organelor judiciare avem nevoie de un criteriu prin care ne va indica care sunt activitățile efectuate de organele de mai sus. Un astfel de criteriu este competența. In activitatea infracțională a organelor judiciare se pot intalni de multe ori situații in care este necesar să se facă anumite abateri de la normele obișnuite in scopul funcționării sistemului de justiție penală. Aceste abateri pot fi obținute prin amplificarea, extinderea sau deplasarea jurisdicție ordinară. In cazul nostru, deplasarea de calificare obișnuită este mult mai important pentru noi, pentru că trecerea la o competentă și obiectivă limitată in timp și apare in cazul de a face un comision. De aceea, este foarte dificil să se evalueze importanța de competență, in contextul asistenţei judiciare, organismele responsabile pentru executarea comisiei, cu atribuții bine definite, care, in cele mai multe cazuri depind de organul de pe scara ierarhică, efectuează sau verifică punerea in aplicare a cererilor.