Din istoria alimentației populației din Țara Moldovei: consumul produselor piscicole și a fructelor de mare (secolul XV-lea– începutul secolului al XIX-lea)
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
753 21
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-04 12:59
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
94(478)”XIV-XVIII” (1)
Istoria Moldovei. Republica Moldova (67)
SM ISO690:2012
FELEA, Alina. Din istoria alimentației populației din Țara Moldovei: consumul produselor piscicole și a fructelor de mare (secolul XV-lea– începutul secolului al XIX-lea). In: Revista de Istorie a Moldovei, 2017, nr. 1(109), pp. 26-51. ISSN 1857-2022.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Istorie a Moldovei
Numărul 1(109) / 2017 / ISSN 1857-2022

Din istoria alimentației populației din Țara Moldovei: consumul produselor piscicole și a fructelor de mare (secolul XV-lea– începutul secolului al XIX-lea)

CZU: 94(478)”XIV-XVIII”

Pag. 26-51

Felea Alina
 
Institutul de Istorie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 8 decembrie 2017


Rezumat

The article refers to the dietary habits of the population of Moldova in the 16th century - the beginning of the 19th century, namely the consumption of fishery products (fish, crustaceans and mollusks) and seafood. The sources show the frequent consumption of fish and other fishery products in the alimentation of the population of Moldova. We can assume that in the villages in the Danubian areas, on the banks of the large rivers, lakes, fish was the basic food. The fish could be used as a component of soups, but also as a separate dish, being baked, roasted, salted or smoked. Other dishes were prepared from caviar, crayfish and mollusks. Fishery products, molluscs and crustaceans were filling the peasants’ poor menu, being an additional source of nutrition, important during fasting, which was followed sacredly, but possibly also in times of famine.

Cuvinte-cheie
alimentation history, fishery products, crustaceans and mollusks,

fish, Moldova