Metodologia de determinare a intensităţii energetice la producerea şi prelucrarea produselor agricole
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
635 10
Ultima descărcare din IBN:
2022-01-20 20:40
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
621.311:631.3:338.432 (1)
Electrotehnică (1154)
Mașini agricole, echipamente și utilaje agricole (168)
Producție și servicii în funcție de sectoarele economice (1508)
SM ISO690:2012
BANTAŞ, Roman. Metodologia de determinare a intensităţii energetice la producerea şi prelucrarea produselor agricole. In: Energetica Moldovei. Aspecte regionale de dezvoltare, Ed. Ediția III, 2016, 29 septembrie - 1 octombrie 2016, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Institutul de Energetică al Academiei de Științe a Moldovei, 2016, Ediția III, pp. 236-239. ISBN 978-9975-4123-5-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Energetica Moldovei. Aspecte regionale de dezvoltare
Ediția III, 2016
Conferința "Energetica Moldovei"
Ediția III, 2016, Chișinău, Moldova, 29 septembrie - 1 octombrie 2016

Metodologia de determinare a intensităţii energetice la producerea şi prelucrarea produselor agricole

Methodology of determination of energy intesity in the processing and agricultural production

Методология определения энергетической интенсивности при производстве

CZU: 621.311:631.3:338.432

Pag. 236-239

Bantaş Roman
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 30 noiembrie 2017


Rezumat

In the process of production and processing of agricultural products consumed a certain amount of energy. Under the energy efficiency of agricultural production means a minimum number of energy resources for the production and primary processing units of this type of product, taking into account the actual conditions of production.  

În procesul de producere şi prelucrare primară a produselor agricole se cheltuie un volum de resurse energetice de diferite forme. În dependenţă de locul unde se produce, de tehnologia de producere şi procesare a produsului agricol respectiv se cheltuie diferite cantităţi de resurse energetice, care au o pondere directă în formarea sinecostului şi costului în dinamica de realizare a produsului respectiv.  Ca rezultat al acestui fenomen unul şi acelaşi produs agricol produs în diferite ţări, care se produce prin diverse tehnologii de producere dispun de diverse intensităţi energetice şi ca urmare eficienţa energetică, sinecostul şi preţul de realizare trebuie să fie diferit.  Din cele descrise reiese, că intensitatea energetică a produselor agricole are o influenţă directă asupra preţurilor de realizare la piaţa de desfacere şi ca urmare la concurenţa pe piaţa de desfacere.  

В процессе производство и первичной переработки сельскохозяйственной продукции расходуется определённые объемы энергетических ресурсов. Энергоемкость сельскохозяйственной продукции - это количество энергоресурсов необходимое для производства и переработки единицы сельскохозяйственной продукции. Производство одного и того же сельскохозяйственного продукта с использованием различных технических машин, и средств обладает различной энергоемкостью, и как следствие себестоимость и цена реализации данного продукта должны быть различными.

Cuvinte-cheie
Intensitatea energetică, producerea şi prelucrarea produselor agricole, consum de resurse energetice