Monitorizarea riscului de credit pe parcursul utilizării acestuia
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
1168 41
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-15 12:15
SM ISO690:2012
COCIUG, Victoria, POSTOLACHE (DOGOTARI), Victoria. Monitorizarea riscului de credit pe parcursul utilizării acestuia . In: Creşterea economică în condiţiile globalizării: : modele de dezvoltare durabilă, 12-13 octombrie 2017, Chișinău. Chisinau, Moldova: Complexul Editorial INCE, 2017, Ediția 12, Vol.2, pp. 100-105. ISBN 978-9975-3171-2-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Creşterea economică în condiţiile globalizării
Ediția 12, Vol.2, 2017
Conferința "Creşterea economică în condiţiile globalizării"
Chișinău, Moldova, 12-13 octombrie 2017

Monitorizarea riscului de credit pe parcursul utilizării acestuia

JEL: E44, E58, G21

Pag. 100-105

Cociug Victoria1, Postolache (Dogotari) Victoria2
 
1 Institutul Naţional de Cercetări Economice al AŞM,
2 Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi
 
 
Disponibil în IBN: 18 noiembrie 2017


Rezumat

Fenomenul de stagnare în economia Republicii Moldova este însoţit de creşterea creditelor neperformante în sectorul bancar. Schema de identificare şi de gestionare a acestora presupune că în bancă există un sistem de monitorizare care realizează detectarea timpurie a problemelor potenţiale la debitorii corporativi. Este important să se elaboreze instrumente şi indicatori de identificare a riscului de credit, metode de evaluare a solvabilităţii debitorului. Scopul. Cercetarea etapelor de monitorizare a riscului de credit în procesul de derulare a creditului şi identificarea posibilităţilor de implementare a acestora în sectorul bancar al Republicii Moldova. Metode de cercetare. Articolul este bazat pe datele statistice ale Băncii Naţionale a Moldovei şi ale calculelor autorului. Rezultate. Criza din sectorul bancar şi reducerea considerabilă a ratei dobânzii de bază din partea BNM a impus băncile licenţiate să micşoreze substanţial ratele de dobândă la creditele acordate atât populaţiei cât şi sectorului corporativ, determinând o monitorizare mai dură a rambursării creditelor şi evitarea clienţilor problematici. Astfel, apare necesitatea utilizării unei scheme unice de monitorizare a riscului de credit în procesul de utilizare a creditului.  

The phenomenon of stagnation in the Moldovan economy is accompanied by rising non-performing loans in the banking sector. Their identification and management scheme assumes that there is a monitoring system in the bank that makes early detection of potential problems with corporate borrowers. It is important to develop instruments and indicators for credit risk identification, methods for assessing the solvency of the debtor. Research stages of monitoring credit risk in the ongoing credit and identify opportunities for their implementation in the banking sector of the Republic of Moldova.

Cuvinte-cheie
sector bancar, stabilitate financiară, sistem de monitorizare,

debitori corporativi, împrumuturi neperformante