Persoana cu funcţie de demnitate publică în calitate de subiect special al infracţiunilor prevăzute în cap. XV din partea specială a codului penal. Partea I
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
568 10
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-16 17:09
SM ISO690:2012
POPOV, Ruslan. Persoana cu funcţie de demnitate publică în calitate de subiect special al infracţiunilor prevăzute în cap. XV din partea specială a codului penal. Partea I. In: Revista Naţională de Drept, 2013, nr. 7(153), pp. 64-68. ISSN 1811-0770.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Naţională de Drept
Numărul 7(153) / 2013 / ISSN 1811-0770 /ISSNe 2587-411X

Persoana cu funcţie de demnitate publică în calitate de subiect special al infracţiunilor prevăzute în cap. XV din partea specială a codului penal. Partea I

Pag. 64-68

Popov Ruslan
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 3 decembrie 2015


Rezumat

În acest articol, se analizează sinuozităţile ce ţin de apariția în CP RM a noţiunii „persoană cu funcţie de demnitate publică” ce o considerăm că se prezintă ca o succesoare sui generis a noţiunii „persoană cu înaltă funcţie de răspundere” din alin.(2) art.123 CP RM (în redacţia veche). În contextul legislaţiei Republicii Moldova, noţiunile „persoană cu funcţie de demnitate publică” şi „funcţionar public” se află într-o relaţie de tip „parte-întreg”. În aceste împrejurări, noţiunile vizate se intersectează, au domenii de incidenţă care se intercalează.

In this paper, it is shown that the term “dignitary” is presented as a sui generis successor of the term “senior official entity” from par.(2) art.123 PC RM (the old edited version). It is also argued that under the law of Republic of Moldovan, including the Penal law of the state, the term “dignitary” and the term “public servant” are in a “part-whole” relationship type. In these circumstances, the terms “dignitary” and “public entity” intersect, the terms have areas of incidence that intercalate.

Cuvinte-cheie
persoană cu funcţie de demnitate publică, funcţionar public,

persoană publică de rang înalt, persoane care ocupă funcţii de stat responsabile, subiect al infracţiunii.