Omorul săvârşit în scopul de a ascunde o altă infracţiune sau de a înlesni săvârşirea ei (lit.k) alin.(2) art.145 CP RM): analiză de drept penal
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
834 17
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-16 14:15
SM ISO690:2012
BRÎNZA, Serghei. Omorul săvârşit în scopul de a ascunde o altă infracţiune sau de a înlesni săvârşirea ei (lit.k) alin.(2) art.145 CP RM): analiză de drept penal. In: Revista Naţională de Drept, 2014, nr. 1(159), pp. 2-7. ISSN 1811-0770.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Naţională de Drept
Numărul 1(159) / 2014 / ISSN 1811-0770 /ISSNe 2587-411X

Omorul săvârşit în scopul de a ascunde o altă infracţiune sau de a înlesni săvârşirea ei (lit.k) alin.(2) art.145 CP RM): analiză de drept penal

Pag. 2-7

Brînza Serghei
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 10 noiembrie 2015


Rezumat

Obiectul investigaţiei de faţă îl constituie circumstanţa agravantă prevăzută la lit.k) alin.(2) art.145 CP RM. În cadrul studiului, se relevă că invocarea circumstanţei agravante „cu scopul de a ascunde o altă infracţiune sau de a înlesni săvârşirea ei” nu este oportună, atunci când violenţa aplicată îşi amplifică progresiv rezultatul, astfel încât, în cele din urmă, evoluează până la ipostaza de omor. În continuare, se argumentează că astfel de cazuri trebuie deosebite de cele care presupun că infracţiunea de omor formează concurs cu alte infracţiuni care presupun aplicarea violenţei de intensitate mai redusă. În cazurile de acest gen, nu este cu putinţă ca omorul să absoarbă respectivele infracţiuni presupunând aplicarea unei violenţe de o intensitate mai redusă. Aceasta se întâmplă deoarece intenţia de a comite infracţiunea de omor se caracterizează prin discontinuitate, în raport cu intenţia antecedentă de aplicare a violenţei de o intensitate mai redusă. De asemenea, se stabileşte că, la calificare, oricare dintre motivele şi scopurile nominalizate în dispoziţia art.145 CP RM poate fi reţinut alături de scopul de a ascunde o altă infracţiune sau de a înlesni săvârşirea ei.

The object of the present investigation is the aggravating circumstance under lett.k) par.(2) art.145 PC RM. The study reveals that invoking the aggravating circumstance “with the purpose to conceal another offence or facilitate its perpetration” is not appropriate when the applied violence gradually increases its outcome, so eventually evolves to the state of murder. Further, it is argued that such cases should be distinguished from those involving a murder making competition with other offences involving forms of violence by lower intensity. In such cases, it is impossible for murder to absorb such offenses involving the use of violence by lower intensity. This is because the intent to commit the offence of murder is characterized by discontinuity in relation to the antecedent intention of application of violence by lower intensity. It is also stated that, at qualification time, any of the reasons and purposes mentioned in the disposal of art.145 PC RM can be retained along with the purpose to conceal another offence or facilitate its perpetration.

Cuvinte-cheie
omor, circumstanţă agravantă,

scopul de a ascunde o altă infracţiune, scopul de a înlesni săvârşirea unei alte infracţiuni, infracţiunea-scop, infracţiunea-mijloc.