Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1141 11 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-07-06 08:16 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
581.1:633.88(478) (1) |
Fiziologia plantelor (526) |
Plante aromatice. Condimente. Plante aleaginoase. Plante colorante. Plante tanante. Plante medicinale (433) |
SM ISO690:2012 CIOCARLAN, Nina, SÎRBU, Tatiana, STEFANACHE, Camelia Paula, GHENDOV, Veaceslav, NECULA, Radu Dan, GRIGORAŞ, Valentin. Biological and phytochemical research on Perilla frutescens var. Purpurascens (Hayata) h.w.li in Republic of Moldova. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2014, nr. 2(323), pp. 82-90. ISSN 1857-064X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii | |
Numărul 2(323) / 2014 / ISSN 1857-064X | |
|
|
CZU: 581.1:633.88(478) | |
Pag. 82-90 | |
Descarcă PDF | |
Rezumat | |
În lucrare sunt prezentate date cu privire la particularitățile biomorfologice și compoziția chimică la Perilla frutescens var. purpurascens, specie cultivată pe câmpul experimental al Grădinii Botanice (Institut) a Academiei de Științe a Moldovei în perioada 2012-2013. În condițiile climatice ale Republicii Moldova plantelе parcurg toate fazele ontogenetice, începând de la semințe până la etapa de vârstă senilă. Patru perioade de vârstă (latentă, pregenerativă, generativă, postgenerativă) cu 9 etape de vârstă (plantulă, juvenilă, imatură, virginală, generativă timpurie, generativă mijlocie, generativă târzie, subsenilă și senilă) au fost evidențiate în ciclul de dezvoltare al plantelor. Analizele fitochimice au evidențiat acidul rozmarinic ca fiind componentul principal în toate probele analizate. Cantitatea maximă de acid rozmarinic (21,69 mg/g s.u. și 20,33 mg/g s.u.) a fost identificată în probele recoltate în iulie și august, respectiv; ambele în extractele etanolice. Perioada de recoltare optimă este luna iulie când conținutul în compuși polifenolici este maxim. |
|
Cuvinte-cheie Perilla frutescens var. purpurascens – particularități biomorfologice – compoziție chimică. |
|
|