Productivitatea, rezistenţa şi calitatea boabelor la culturile păioase de toamnă
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1040 7
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-07 19:58
SM ISO690:2012
BUIUCLI, Piotr, VEVERIŢĂ, Efimia, ROTARI, Silvia, GORE, Andrei. Productivitatea, rezistenţa şi calitatea boabelor la culturile păioase de toamnă. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2010, nr. 1(310), pp. 68-72. ISSN 1857-064X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii
Numărul 1(310) / 2010 / ISSN 1857-064X

Productivitatea, rezistenţa şi calitatea boabelor la culturile păioase de toamnă

Pag. 68-72

Buiucli Piotr, Veveriţă Efimia, Rotari Silvia, Gore Andrei
 
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 16 decembrie 2013


Rezumat

Grâul durum şi comun de toamnă se cultivă în Moldova de peste 3 mii de ani [1-3]. Triticale este o cultură nouă cerealieră, care a fost creată prin unirea genomurilor de grâu şi secară. Această cultură, din punct de vedere genetic prezintă un statut intermediar dintre componentele parentale. În genomul de triticale numeric domină cromozomii de grâu durum, de aceea plantele fenotipic sunt asemănătoare mai mult cu soiurile materne (grâul) şi mai puţin cu cele paterne (secara). Triticale este o cultură plastică şi rezistentă la factorii abiotici (ger, secetă, arşiţă etc.) şi biotici (făinare, rugină, tăciune, fuzarioză etc.). Comparativ cu grâul comun şi durum, triticale are un potenţial productiv mult mai mare şi prezintă recolte stabile în anii cu condiţii climaterice restrictive şi pe soluri mai slabe [4-5]. În legătură cu cele sus- menţionate, sporirea rezistenţei pentru a mări productivitatea culturilor păioase - triticale, grâul comun şi durum de toamnă prezintă un mare interes pentru agricultura Republicii Moldova.