Digitalizarea patrimoniului cultural – o nouă tendință în activitățile extrașcolare
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
68 0
SM ISO690:2012
ANDRIEŞ, Vasile, IPATII, Olesea. Digitalizarea patrimoniului cultural – o nouă tendință în activitățile extrașcolare. In: Educația și învățământul extrașcolar: configurări și experiențe, Ed. 2, 8-9 decembrie 2023, Chişinău. Chişinău: Editura USM, 2024, Ediţia 2, pp. 124-133. ISBN 978-9975-62-706-1.37(082)=00.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Educația și învățământul extrașcolar: configurări și experiențe
Ediţia 2, 2024
Conferința "Educația și învățământul extrașcolar: configurări și experiențe"
2, Chişinău, Moldova, 8-9 decembrie 2023

Digitalizarea patrimoniului cultural – o nouă tendință în activitățile extrașcolare

Digitalization of cultural heritage – a new trend in extra-school activities


Pag. 124-133

Andrieş Vasile12, Ipatii Olesea3
 
1 Institutul de Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic, UPSC,
2 Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“ din Chişinău,
3 Școala primară nr. 19, Vadul lui Vodă
 
 
Disponibil în IBN: 29 aprilie 2024


Rezumat

În acest articol ne propunem să prezentăm proiectul ECultFood, ce prezintă rezultatele cercetărilor de teren a unor obiceiuri și tradiții culturale legate de sărbătoarea de Paște, din Republica Moldova și din România, care au avut loc în cadrul Proiectului Transnațional „Easter egg hunt”. În acest proiect au participat 50 de școli din Republica Moldova și din România, 50 de cadre didactice din diferite regiuni ale țării, circa 700 de elevi din ciclul primar, manageri ai instituțiilor din învățământ, co-laboratori APL și părinți. Proiectul contribuie la cunoașterea și fundamentarea mai multor componente ale culturii, precum: tradiții, obiceiuri, costume, alimente, tehnici de preparare și compor-tamente alimentare pe care oamenii și le asumă ca parte integrantă a moștenirii cultu-rale, dându-le identitate și continuitate, în contextul dinamicii accelerate a societății. Scopul Proiectului: digitalizarea patrimoniului cultural și dezvoltarea interesului pentru păstrarea obiceiurilor și tradițiilor specifice sărbătorilor pascale.

This paper aims to present the ECultFood project, which includes the results of some field research on some customs and cultural traditions related to the Easter celebration in the Republic of Moldova and Romania, which took place within the Transnational Project "Easter egg hunt". 50 schools from the Republic of Moldova and Romania, 50 teachers from different regions of the country, about 700 primary  school students, managers of educational institutions, APL collaborators, and parents participated in this project. The project makes accessible the discourse about culture, traditions, customs, costumes, food, preparation techniques, and food behaviors that people assume as an integral part of the cultural heritage, giving them identity and continuity, in the context of the accelerated dynamics of society. The purpose of the Project: the digitization of the cultural heritage and the deve-lopment of interest in preserving the customs and traditions specific to the Easter holi-days.

Cuvinte-cheie
metodologie, patrimoniu alimentar, digitizare, atlas audio-vizual,

methodology, food heritage, digitization