Statusul epileptic in contextual sclerozei tuberoase: caz clinic
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
123 0
SM ISO690:2012
CĂLCÂI, Cornelia, HADJIU, Svetlana, SPRINCEAN, Mariana, BALICA, Natalia, FEGHIU, Ludmila, LUPUŞOR, Nadejda, GRÎU, Corina, CUZNEȚ, Ludmila, REVENCO, Ninel, GROPPA, Stanislav. Statusul epileptic in contextual sclerozei tuberoase: caz clinic. In: Actualități în pediatrie și impactul imunizării asupra morbidității și mortalității copiilor în Republica Moldova, 22-23 septembrie 2023, Chişinău. Chişinău: Taicom (Ridgeone Group), 2023, p. 50. ISBN 978-9975-58-293-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Actualități în pediatrie și impactul imunizării asupra morbidității și mortalității copiilor în Republica Moldova 2023
Conferința "Actualități în pediatrie și impactul imunizării asupra morbidității și mortalității copiilor în Republica Moldova"
Chişinău, Moldova, 22-23 septembrie 2023

Statusul epileptic in contextual sclerozei tuberoase: caz clinic


Pag. 50-50

Călcâi Cornelia12, Hadjiu Svetlana12, Sprincean Mariana12, Balica Natalia3, Feghiu Ludmila13, Lupuşor Nadejda1, Grîu Corina1, Cuzneț Ludmila1, Revenco Ninel12, Groppa Stanislav13
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 IMSP Institutul Mamei şi Copiluluii,
3 Centrul Naţional de Epileptologie
 
 
Disponibil în IBN: 20 februarie 2024


Rezumat

Introducere. Scleroza tuberoasă (ST) este o patologie cu transmitere autosomal dominantă cu penetranţă înaltă, dar incompletă. Se caracterizează prin triada clasică: epilepsie, retard mintal și adenoame sebacee care, de fapt, se întâlnesc doar în 1/3 cazuri. Incidenţa este de aproximativ 1/6.000 de naşteri, o treime din cazuri fiind moştenite, restul survenind prin mutaţii genetice spontane. Nu s-a observat predominanţă legată de sex şi rasă. Scopul lucrării: elucidarea particularităților evolutive ale ST, asociate cu status epilepticus la copii prin descrierea unui caz clinic. Material şi metode. Un copil (18 luni), spitalizat în secţia de Neurologie a Institutului Mamei și Copilului de repetate ori pe parcursul anilor 2022-2023, care manifesta clinic epizoade repetate de status convulsivant în contextul ST, evaluat prin examinări clinice, paraclinice și neuroimagistice. Rezultate. Diagnosticul de ST la acest copil a fost stabilit pe baza criteriilor clinice: manifestărilor cutanate (pete hipopigmentate), manifestărilor neurologice (epilepsie farmacorezistentă, epizoade frecvente de status epilepticus, retard global în dezvoltare), manifestărilor cardiace (prezența în cavitatea ventricolului stâng a unei formaţiuni de 4x5 mm și în cavitatea ventricolului drept a unei formaţiuni 2x2 mm (rabdomiome) și a criteriilor imagistice (RMN) care au evidențiat prezenţa multiplelor focare localizate în ambele emisfere cerebrale, supratentorial, difuz în substanța albă, periventricular, juxtasubcortical sugestive pentru hamartoame și tuberi subcorticali și multipli noduli subependimali subcentimetrici. Astfel, am determinat prezența a 4 criterii majore pentru confirmarea diagnosticului. Concluzii. ST este o patologie rară, cauzată de mutații genetice specifice spontane sau moștenite. Simptomele sunt variate, fiind date de prezența tumorilor benigne ce apar în multiple regiuni ale corpului, fiind asociate frecvent cu status epilepticus, de cele mai multe ori de tip focal. În copilărie prima manifestare clinică a bolii constituie sindromul convulsiv, care frecvent evoluiază spre status epilepticus. Recunoaşterea timpurie a bolii este importantă pentru corectitudinea tratamentului la etapa inițială și evaluarea prognosticului.

Cuvinte-cheie
scleroză tuberoasă (ST), hamartoame, status epilepticus, rabdomiom