Articolul precedent |
Articolul urmator |
92 0 |
SM ISO690:2012 Dereglările microbiomului intestinal ca factor predispozant pentru diabetul zaharat tip 2. In: Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță, Ed. 1, 18-20 octombrie 2023, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2023, p. 368. ISSN 2345-1476. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță 2023 | |||||||
Conferința "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță" 1, Chişinău, Moldova, 18-20 octombrie 2023 | |||||||
|
|||||||
Pag. 368-368 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
Introducere. Microbiomul intestinal actualmente se consideră un factor potențial semnificativ care contribuie la dezvoltarea și progresia diabetului zahart tip 2 (DZ2). Microbii intestinali și metaboliții lor influențează metabolismul gazdei, funcția imunitară, biosinteza vitaminelor, producția de hormoni intestinali, sațietatea, menținerea integrității barierei intestinale, digestia și absorbția nutrienților. Viabilitatea microbilor intestinali poate fi influențată de dietă, factorii stilului de viață, consumul de probiotice, prebiotice și medicamente. Scopul studiului. Elucidarea influenței microbiomului intestinal asupra predispoziției și progresiei diabetului zaharat tip2. Material și metode. S-au selectat și analizat lucrările științifice din Pubmed în anii 2019-2023 referitor la influența perturbărilor microbimului intestinal ca factor de risc pentru dezvoltarea DZ2. Rezultate. La pacienții cu obezitate și DZ2 s-au constatat pertubări în raportul celor 4 familii specifice de microbi prezenți în intestine, Bacteroidetes (B-64%), Firmicutes (F-23%), Proteobacteria (P-8%) și Actinobacteria (A-3%), precum și o creștere a speciilor microbiene patogene Clostridium symbiosum, Clostridium ramosum și Escherichia coli. Micșorarea raportului B/F poate determina dezvoltarea obezității, rezistenței la insulină și, ulterior, a DZ2. Concomitent, s-a dovedit că, concentrația crescută de Bacteroidetes și Proteobacteria, cu o scădere semnificativă a Firmicutes a fost raportată la pacienții cu DZ2. S-a demonstrat că microbiota intestinală are un impact direct asupra pancreasului prin modularea activității celulelor beta insulare. Concluzii. Modificările microbiomului intestinal pot fi responsabile de dezvoltarea proceselor inflamatorii, majorarea permeabilității pentru lipopolizaharide cu creșterea transportului glucidelor, reducerea biosintezei acizilor grași cu lanț scurt și metabolismului cofactorilor/vitaminelor, dezvoltarea insulinorezistenței și afectarea cascadelor de semnalizare a insulinei. |
|||||||
Cuvinte-cheie microbiom intestinal, diabet zaharat tip 2, rezistența la insulină., gut microbiome, type 2 diabetes, insulin resistance. |
|||||||
|