Articolul precedent |
Articolul urmator |
315 21 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-02-26 14:17 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
338.439.5/.6+001.891:663/664+613.2(478) (1) |
Producție și servicii în funcție de sectoarele economice (1516) |
Metodologia generală. Metode științifice și tehnice de cercetare. Analiza și sinteza științifică (1150) |
Microbiologie industrială. micrologie industrială. Fermentare, industrii de fermentare. Industria băuturilor. Industria stimulenților (595) |
Producerea și consevarea alimentelor solide (1477) |
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (182) |
SM ISO690:2012 SIMINIUC, Rodica, ŢURCANU, Dinu. Analiza exploratorie a securității alimentare în Republica Moldova în baza metricilor de calitate nutrițională și durabilă a produselor alimentare. In: Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine, Ed. 7, 9-10 februarie 2023, Chişinău. Iași – Chișinău-Lviv: 2023, Ediția 7, pp. 223-224. ISSN 2558 – 894X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine Ediția 7, 2023 |
|||||||
Conferința "Yesterday’s cultural heritage – contribution to the development of tomorrow’s sustainable society" 7, Chişinău, Moldova, 9-10 februarie 2023 | |||||||
|
|||||||
CZU: 338.439.5/.6+001.891:663/664+613.2(478) | |||||||
Pag. 223-224 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
Una dintre direcțiile importante de asigurare a securității alimentare este dezvoltarea nutriției durabile, ceea ce, presupune satisfacerea necesităților nutriționale ale fiecărui individ, dar cu grija față de mediu. Aceasta implică adoptarea de noi modele, care să încurajeze sistemele agroalimentare să acorde mai multă atenție calității nutriționale a alimentelor, astfel ca acestea să fie sigure, accesibile pentru toți, în mod durabil și inclusiv și, totodată, justificate științific, aplicabile, obiective și transparente, care ar putea să reducă o serie dintre obiectivele concurente securității alimentare și anume: Pentru studiile de durabilitate se impune trecerea de la analize izolate la analize mai holistice, inclusiv pentru a identifica compromisuri și sinergii între dimensiunile sustenabilității nutriție-sănătate-mediu. Formularea și argumentarea științifică a unui cadru procedural de evaluare a calității nutriționale durabile a produselor alimentare comercializate pe piața Republicii Moldova ar putea contribui la optimizarea practicilor de management a sistemelor agroalimentare, precum și clasificarea alimentelor în grupuri de sustenabilitate. Ar putea contribui, de asemenea, la formularea politicilor nutriționale, la îmbunătățirea sistemelor de etichetare, inclusiv a etichetării frontale și, astfel, să ajute consumatorii să facă alegeri informate cu referire la alimentele sănătoase. Toate acestea, în ansamblu, ar contribui la includerea dietelor sănătoase într-un loc mai proeminent în agenda globală de reutilizare a sprijinului alimentar și agricol pentru a realiza obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) ODD 2 (Eradicarea foamei) și ar generează impact în favoarea ODD 3 (Bună sănătate și bunăstare), ODD 10 (Inegalități reduse), ODD 12 (Consum și producție responsabilă) și ODD 13 (Acțiune pentru climă). |
|||||||
|