Particularitățile exportului produselor de origine vegetală și animală în Uniunea Europeană
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
297 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-07 11:17
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338.439.5:339.554 (1)
Producție și servicii în funcție de sectoarele economice (1510)
Comerț exterior. Comerț internațional (386)
SM ISO690:2012
CRIVOI, Luminița. Particularitățile exportului produselor de origine vegetală și animală în Uniunea Europeană. In: Tezele celei de-a : 72-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, 25 mai 2019, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2019, p. 92. ISBN 978-9975-64-308-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a 2019
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
Chişinău, Moldova, 25 mai 2019

Particularitățile exportului produselor de origine vegetală și animală în Uniunea Europeană

CZU: 338.439.5:339.554

Pag. 92-92

Crivoi Luminița
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 30 decembrie 2021


Rezumat

Rezultatele prezentate se referă la principalele particularități ale exportului produselor de origine vegetală și animală în Uniunea Europeană. Scopul cercetărilor constă în analiza evoluției exporturilor realizate de către Republica Moldova în Uniunea Europeană în ultimii patru ani, dar și a principalelor bariere întâlnite de producătorii orientați spre export. Pentru realizarea scopului propus au fost înaintate următoarele obiective: analiza importanței exportului, formarea atitudinilor, determinarea principalelor bariere la exportul produselor de origine vegetală și animală, conectarea cu producătorii la nivel personal, cercetarea ofertei și cererii pe piața UE. Cercetările au fost realizate în cadrul catedrei de Economie generală. Ca obiect de studiu a fost selectată evoluția schimbului de mărfuri agroalimentare din ultimii 4 ani dintre Republica Moldova și UE. În baza rezultatelor obținute s-a constatat că, pentru a realiza exportul întreprinderile din țară trebuie, în primul rând, să evalueze capacitatea de export, să cerceteze piața și să stabilească strategia de pătrundere pe piață. Este necesară o evaluare prealabilă a capacității de export și stabilirea centrelor comerciale în care produsele vor fi vândute deoarece cerințele față de reziduuri de produse chimice și substanțe active depistate în fructe variază considerabil. De către Republica Moldova au fost suplinite cotele de export pentru cereale, pentru cultura grâu chiar depășite. Majoritatea culturilor cerealiere exportate sunt utilizate pentru biomasă. Pentru produsele horticole cotele practic nu au fost suplinite, cu excepția cotei pentru struguri de masă. Principalele bariere pe care le întâlnesc producătorii din țară la export țin de efectuarea analizelor necesare pentru a obține certificarea. Unele dintre cel mai greu de exportat produse sunt: răsadurile, lemnul, material semincer și cartofi. Tuberculi pentru semănat nu pot exportați. În concluzie putem spune că, producătorii din țară trebuie să producă produse de calitate, loturi omogene și să asigure fluxul permanent de livrări pe piața UE pentru a putea stabili contracte de lungă durată. Pentru unele produse de origine vegetală, cum ar fi usturoi sau ceapă cota nu poate fi suplinită și nu a fost exportat nici un kilogram de aceste produse din cauza deficitului pe piața internă și a calității produselor. Cota prevăzută pentru exportul merelor nu a fost suplinită din cauza calității ce nu corespunde standardelor europene în vigoare.