Studiul comparativ al brânzei Mozzarella de la producători autohtoni
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
405 13
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-18 15:17
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
637.352.05 (2)
Produse ale animalelor domestice (de curte) și de vânat (304)
SM ISO690:2012
MANOLE, Mariana. Studiul comparativ al brânzei Mozzarella de la producători autohtoni. In: Tezele celei de-a : 72-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, 25 mai 2019, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2019, p. 16. ISBN 978-9975-64-308-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a 2019
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
Chişinău, Moldova, 25 mai 2019

Studiul comparativ al brânzei Mozzarella de la producători autohtoni

CZU: 637.352.05

Pag. 16-16

Manole Mariana
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 29 decembrie 2021


Rezumat

Brânza mozzarella în Republicii Moldova este un produs nou, obţinut după tehnologiile de originea italiană cu ajustarea tehnologiei la condiţiile RM, prezintă un evident interes din toate punctele de vedere. Mozarella este un produs alimentar unic, deoarece după valoarea sa nutritivă depășește chiar și unele tipuri de carne. Iar gama sortimentelor, este mult solicitată de către populaţia autohtonă Scopul oricărui producător de brânză mozzarella este mărirea profitului, ce implică folosirea unei cantităţi mai mari de ingrediente de calitate, care manifestă un control drastic, сât şi controlul minuţios al întreg lanţului tehnologic de fabricare. Astfel, producerea brânzei mozzarella devine un mijloc eficient de valorificare a laptelui ca materie primă, având ca obiectiv obţinerea unui produs dietetic fără restricţii de consum pentru consumatori de orice categorie de vârstă. Scopul acestei lucrări a fost evaluarea și controlul calității brânzei mozzarella de origine autohtonă; iar realizarea scopului presupune următoarele obiective: o aprecierea ambalajului şi etichetării produselor autohtone o studierea calităţii indicilor metrici o analiza calităţii indicilor organoleptici o determinarea calităţii indicilor fizico-chimici al brânzei mozzarella de la diferiţi producători autohtoni Pentru efectuarea cercetărilor am achiziţionat câte trei probe da la trei producători autohtoni : 1. “Mozzarella de la Braviceni” producător “Bravilacta S.R.L”; 2. „Perle di Mozzarella” producător: «Ferma cu origini».; 3. „MOZZARELLA” producător: “ITALATTE S.R.L.. Aprecierea calității produsului şi analiza indicilor fizico-chimici, organoleptici şi metrici probelor analizate au fost efectuate în cadrul Laboratorului de apreciere a laptelui şi produselor din lapte a catedrei Biotehnologii în Zootenie, UASM. Cercetările efectuate asupra produselor realizate în consumul public ne permit să tragem următoarele concluzii :  Calitatea ambalajului şi etichitarea probelor de brânza mozzarella de la producători autohtoni se încadrează în cerinţele normativelor în vigoare la produsele date.  Din punct de vedere organoleptic brânzeturile mozzarella de la toți producători au corespuns normelor în vigoare. La exterior au prezentat o coajă subțire, netedă, culoarea a fost ușor gălbuie uniformă în toată masa; consistență omogenă, elastică, gust și miros caracteristic, ușor dulceag, plăcut, fără miros și gust străin.  În urma analizei parametrilor fizico-chimici ai brânzeturilor studiate, s-au constatat diferențe între variante studiate. Astfel, dacă referitor la conținutul de apă, grăsime raportată la SU, aciditatea titrabilă și pH sunt îndeplinite cerințele standardului la toate variantele experimentale. Pentru producătorii autohtoni recomandăm să atragă atenţia la tipurile de ambalaj să conţină toate inscripțiile referitor la informaţia despre conținutul OMG şi restricţii.