Influenţa epocii de semănat asupra producţiei grîului durum de toamnă în experienţe polifactoriale
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
272 4
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-04 19:32
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633:112.1”324”:631.531.04 (5)
Cultura plantelor de câmp (1506)
Metafizică (121)
Lucrări agricole (1228)
SM ISO690:2012
TÎRSÎNĂ, Marina. Influenţa epocii de semănat asupra producţiei grîului durum de toamnă în experienţe polifactoriale. In: Tezele celei de-a : 72-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, 25 mai 2019, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2019, p. 10. ISBN 978-9975-64-308-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a 2019
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
Chişinău, Moldova, 25 mai 2019

Influenţa epocii de semănat asupra producţiei grîului durum de toamnă în experienţe polifactoriale

CZU: 633:112.1”324”:631.531.04

Pag. 10-10

Tîrsînă Marina
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 29 decembrie 2021


Rezumat

Tema tezei de licenţă abordează o problemă importantă şi de mare actualitate – extinderea în cultură a grâului durum, destinat în principal industriei pastelor făinoase de calitate, domeniu în care în prezent ţara noastră este importatoare, în principal din Italia. De menţionat că în R.Moldova, ţară mare cultivatoare de grâu comun pe cca. 450-500 mii hectare, cea de-a doua specie de grâu ca importanţă economică, grâul dur are o mică extensie care nu acoperă necesităţile. Grâul durum de toamnă aparţine familiei botanice Gramineae, genul Triticum. Grîul durum de toamnă este apreciat înalt pentru conţinutul înalt de proteine. Scopul cercetărilor îl constituie determinarea variantei optime a tehnologiei de cultivare pentru obţinerea unor producţii sporite şi stabile de grîu durum de toamnă. Obiectivele constau în: stabilirea influenţei unor elemente tehnologice de cultivare, ca soiul şi epoca de semănat asupra parametrilor de productivitate, a capacităţii de producţie şi a calităţii boabelor de grîu durum de toamnă. Cercetările au demarat în anul agricol 2016-2017 la SDE „Chetrosu”, UASM. S-au studiat soiurile de grîu durum de toamnă Hordeiforme 335 şi Auriu 273 semănate în următoare epoci: I – acceptabilă (21.X); II- tîrzie (30.X); III – extrem de tîrzie (19.XI). Planta premergătoare a servit mazărea pentru boabe şi borceagul de primăvară. Martor (M) servit soiul Hordeiforme 335, fiind semănat în epoca acceptabilă, cu desimea de semănat de 5,0 mln.boabe germinabile la 1 ha după premergătorul mazărea la boabe. În urma cercetărilor au fost obţinute următoarele rezultate: o densitate de tulpini productive a fost obţinută la soiul Hordeiforme după ambii premergători studiaţi (476-499un). Masa medie a boabelor în spic a variat în limitele de 1,24 – 2,01g. Producţia medie în condiţiile acestui an variat în limita de 2673-4138kg/ha (3118 kg/ha la M). Semnificativ a depăşit martorul soiul Auriu 273 semănat în epoca acceptabilă după premergătorul mazăre la boabe. Dat fiind faptul, că solul sa pregătit pentru semănat cu întîrziere şi nu a fost posibil de semănat în epoca optimă, în acest caz după nivelul producţiei medii s-a evidenţiat epoca acceptabilă de semănat şi planta premergătoare mazărea la boabe. Indicii calităţii boabelor de grîu durum de toamnă a fost, în condiţiile acestui an, destul de bună: masa a 1000 boabe a variat în limita de 41,41-44,19g (41,59 g la M); masa volumetrică a boabelor - 766 -784 g/l (778 g/l la M); sticlozitatea boabelor - 82-95% (90% la M). Conţinutul de proteine în boabe a constituit 14,02-15,48% (15,32% la M). Reieşind din cele expuse putem trasa următoarea concluzie: în condiţii optime pentru zona de Centru a Republicii Moldova se recomandă de semănat soiul omologat de grîu durum de toamnă Auriu 373 nu mai tîrziu de epoca acceptabilă şi cu desimea de 5,0 mln boabe germinabile/ha, după premergătorul mazăre la boabe.