Influenţa sistemelor convenţionale şi consevative de lucrare a solului asupra unor elemente şi condiţii de fertilitate la floarea soarelui în cadrul asolamentului.
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
448 14
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-31 16:04
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633.854.78:631.81:631.582 (1)
Plante aromatice. Condimente. Plante aleaginoase. Plante colorante. Plante tanante. Plante medicinale (433)
Îngrășăminte chimice și naturale. Îmbogățirea solului. Stimularea creșterii. Stimulanți pentru plante (377)
Lucrări agricole (1228)
SM ISO690:2012
. Influenţa sistemelor convenţionale şi consevative de lucrare a solului asupra unor elemente şi condiţii de fertilitate la floarea soarelui în cadrul asolamentului.. In: Tezele celei de-a : 72-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, 25 mai 2019, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2019, p. 6. ISBN 978-9975-64-308-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a 2019
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
Chişinău, Moldova, 25 mai 2019

Influenţa sistemelor convenţionale şi consevative de lucrare a solului asupra unor elemente şi condiţii de fertilitate la floarea soarelui în cadrul asolamentului.

CZU: 633.854.78:631.81:631.582

Pag. 6-6

 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 29 decembrie 2021


Rezumat

Cercetările au fost orientate la studierea influenţei sistemelor de lucrare a solului asupra unor elemente şi condiţii de fertilitate a solului, productivităţii florii soarelui în cadrul asolamentului. Scopul cercetărilor prevede: evaluarea influenţei sistemelor convenţionale şi conservative de lucrare a solului asupra umidităţii solului şi a rezervelor de apă, valorilor indicilor agrofizici, productivităţii florii soarelui. Pentru realizarea scopului propus au fost înaintate următoarele obiective:  evaluarea umidităţii solului, rezervelor de apă în sol;  evaluarea indicilor agrofizici ai solului;  evaluarea nivelului de productivitate a florii soarelui. Cercetările au fost realizate la SDE ,,Chetrosu”, raionul Anenii-Noi, Zona de Centru a Republicii Moldova, secţia Agrotehnică. În cercetare au fost utilizate metodele clasice. În baza rezultatelor obţinute s-a constat că sistemele de lucrare a solului luate în studiu au influenţat în mod diferit umiditatea solului şi rezervele de apă, indicii agrofizici ai solului, nivelul de productivitate a florii soarelui. Rezultatele cercetărilor au permis formularea următoarelor concluzii şi recomandări:  sa constatat influenţa sistemelor convenţional şi conservative de lucrare a solului asupra: - umidităţii solului şi rezervelor de apă. La variantele cu practicarea sistemelor conservative de lucrare a solului (No-till şi Mini-till) RTA şi RAA valorile acestora scad în comparaţie cu sistemul convenţional de lucrare a solului(Arătura). La toate sistemele de lucrare a solului luate în studiu se constată un grad foarte nesatisfăcător de asigurare cu apă accesibilă. - densităţii aparente a solului. Cele mai mici valori a densităţii aparente a solului sunt asigurate de sistemul convenţional de lucrare a solului(Arătura) şi sistemul conservative(Mini/till), menţinând gradul de afânare a solului în stratul de sol de 0-20cm la nivelul gradaţiei –foarte afânat, iar cele mai sporite valori a densităţii aparente a solului sunt asigurate de sistemul conservativ de lucrare a solului (No-till), menţinând gradu de afânare a solului în stratul de sol de 0-20cm la nivelul gradaţiei – slab afânat.  sistemul convenţional de lucrare a solului a asigurat cel mai înalt nivel de productivitate(3,0t/ha), depăşind sistemele conservative cu 0,4-0,7 t/ha. Pentru asigurarea unei producţii înalte a florii soarelui se propune practicarea sistemului convenţional de lucrare a solului cu predominare de arătură cu răsturnarea brazdelor.