Evaluarea unor elemente şi condiţii de fertilitate a solului la grâul de toamnă în cadrul sistemelor convenţionale şi conservative de lucrare a solulului.
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
269 6
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-22 14:28
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633.11++324”:631.81:631.58 (1)
Cereale. Recolte de grâne (678)
Alegeri. Plebicist. Referendum. Campanie electorală. Corupție electorală. Vicierea alegerilor. Rezultatele alegerilor (119)
Îngrășăminte chimice și naturale. Îmbogățirea solului. Stimularea creșterii. Stimulanți pentru plante (377)
Lucrări agricole (1228)
SM ISO690:2012
BUCOR, Ion. Evaluarea unor elemente şi condiţii de fertilitate a solului la grâul de toamnă în cadrul sistemelor convenţionale şi conservative de lucrare a solulului.. In: Tezele celei de-a : 72-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, 25 mai 2019, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2019, p. 5. ISBN 978-9975-64-308-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a 2019
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
Chişinău, Moldova, 25 mai 2019

Evaluarea unor elemente şi condiţii de fertilitate a solului la grâul de toamnă în cadrul sistemelor convenţionale şi conservative de lucrare a solulului.

CZU: 633.11++324”:631.81:631.58

Pag. 5-5

Bucor Ion
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 29 decembrie 2021


Rezumat

Cercetările au fost orientate la studierea influenţei sistemelor de lucrare a solului asupra unor elemente şi condiţii de fertilitate a solului, productivităţii grâului de toamnă în cadrul asolamentului. Scopul cercetărilor prevede: evaluarea influenţei sistemelor convenţionale şi conservative de lucrare a solului asupra stării fitosanitare a solului, umidităţii solului şi a rezervelor de apă, valorilor indicilor agrofizici, productivităţii grâului de toamnă. Pentru realizarea scopului propus au fost înaintate următoarele obiective:  evaluarea tipului, gradului de îmburuienire, pragului de dăunare a buruienilor;  evaluarea umidităţii solului, rezervelor de apă în sol;  evaluarea indicilor agrofizici ai solului;  evaluarea nivelului de productivitate a grâului de toamnă. Cercetările au fost realizate la SDE ,,Chetrosu”, raionul Anenii-Noi, Zona de Centru a Republicii Moldova, secţia Agrotehnică. În cercetare au fost aplicate metodele clasice. În baza rezultatelor obţinute s-a constat că sistemele de lucrare a solului luate în studiu au influenţat în mod diferit starea fitosanitară a solului, rezervele de apă, indicii agrofizici ai solului, nivelul de productivitate a grâului de toamnă. Rezultatele cercetărilor au permis formularea următoarelor concluzii şi recomandări:  sa constatat influenţa sistemului convenţional şi conservativ de lucrare a solului asupra: - gradului numeric şi gravimetric de îmburuienire: mediu – sistemul convenţional; mediu – sistemul Mini-till; puternic – sistemul No-till; - umidităţii solului şi rezervelor de apă: cu un grad satisfăcător de asigurare cu apă accesibilă la sistemul convenţional şi grad nesatisfăcător la sistemele conservative; - densităţii aparente a solului, demonstrând gradul afânat în stratul de sol de 0-20cm la sistemul convenţional şi slab afânat la sistemele conservative de lucrare a solului;  sistemul convenţional de lucrare a solului a asigurat cel mai înalt nivel de productivitate(3,3t/ha), depăşind sistemele conservative de lucrare a solului cu 1,74 – 2,51t/ha. Pentru asigurarea unei producţii înalte a grâului de toamnă se propune practicarea sistemului convenţional de lucrare a solului cu predominare de arătură cu răsturnarea brazdelor.