Abordări şi metode de evaluare a activelor intangibile
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
383 48
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-10 11:12
SM ISO690:2012
MATEȘ, Dorel, COSMULESE, Cristina Gabriela, ANISIE, Laurențiu. Abordări şi metode de evaluare a activelor intangibile. In: Paradigma contabilităţii şi auditului: realităţi naţionale, tendinţe regionale şi internaţionale, 1 aprilie 2016, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Departamentul Editorial-Poligrafic al ASEM, 2016, Ediția 5, pp. 59-71. ISBN 978-9975-127-48-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Paradigma contabilităţii şi auditului: realităţi naţionale, tendinţe regionale şi internaţionale
Ediția 5, 2016
Conferința "Paradigma contabilităţii şi auditului realităţi naţionale, tendinţe regionale şi internaţionale"
Chişinău, Moldova, 1 aprilie 2016

Abordări şi metode de evaluare a activelor intangibile


Pag. 59-71

Mateș Dorel1, Cosmulese Cristina Gabriela2, Anisie Laurențiu2
 
1 Universitatea de Vest, Timişoara,
2 Universitatea „Ştefan cel Mare”, Suceava
 
 
Disponibil în IBN: 28 decembrie 2021


Rezumat

Evaluarea activelor intangibile este un subiect controversat şi privit cu scepticism datorită faptului că atât la nivel naţional cât şi internaţional nu există principii şi reguli clar delimitate şi bine definite cu privire la acestea. În cadrul acestei lucrări dedicată evaluării activelor intangibile am avut în vedere în primul rând realizarea unei incursiuni în sfera evaluării activelor intangibile din punct de vedere teoretic, atât prin prezentarea diverselor noţiuni, concepte privind procesul de evaluare, cât şi prin reliefarea caracteristicilor principalelor abordări (metode) în evaluare existente în cadrul literaturii de specialitate. Din analiza efectuată asupra acestora conform literaturii de specialitate, considerăm că din perspectivă contabilă este foarte dificil poate chiar imposibil de implementat o metodă de evaluare universal acceptată. Fiabilitatea, siguranţa, încrederea în rezultatele obţinute, justificarea sau obiectivitatea sunt câteva caracteristici esenţiale pe care le-am identificat noi că ar lipsi mai mult sau mai puţin din cadrul abordărilor prezentate.

Cuvinte-cheie
metode de evaluare a activelor intangibile, reproducerea costurilor, criterii bazate pe veniturile priectate, criterii bazate pe comparaţiile de pe piaţă