Articolul precedent |
Articolul urmator |
317 2 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-12-18 01:53 |
SM ISO690:2012 CRAVCENCO, Denis, CRUȘILINSCHII, Valerii. Starea sistemului glutation – glutation transferază în saliva studenților din diferite țări. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 21 iunie 2015, Chișinău1. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2015, p. 320. ISBN 978-9975-3168-4-2. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2015 | ||||||
Conferința "-" Chișinău1, Moldova, 21 iunie 2015 | ||||||
|
||||||
Pag. 320-320 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Introducere. Glutation-transferaza, folosind antioxidant-glutation redus, catalizează reacțiile de conjugare cu multe substanțe, care îndeplinesc un rol de protecția antitoxică şi antioxidantă. Cantitatea de glutation la oameni variază, şi la o treime din populație se observă conținutul insuficient de glutation, ceea ce duce la patologie. Studiile genetice şi biochimice au demonstrat rolul important al glutationului şi enzimelor dependente de glutation, ce controlează redox-condiția intracelulară, inactivează radicalii de oxigen, protejȃnd organismul de stres oxidativ. Scopul lucrării. Analiza comparativă a stării sistemului glutation – glutation trasferază în saliva studenților din diferite țări. Material şi metode. Studiul a implicat 46 de studenti sănătosi (20-23 ani): Moldova (grupul 1), Israel (grupul 2), Africa (grupul 3). Studiul a respectat toate normele etice şi legale. În salivă a fost determinată activitatea glutation transferazei (GT), conținutul de glutation redus (GR) şi al proteinelor, utilizȃnd metode spectrofotometrice (DiaSys). Statistica: metode Student şi Spearman. Rezultate.Conținutul de GR în salivă din grup 2 a fost 33,49 mcmol/g proteină (185,6%; p<0,01), în grup 3 – 40,30 mcmol/g (223,4%; p<0,001) comparativ cu grup 1 (18,04 mcmol/g, 100%). Activitatea GT în grup 1 a fost 369,2 U/g proteină (100%), în al doilea – 548,1 U/g (118,5%; p<0,01), în al treilea – 108,3 U/g proteină (29,3%; p<0,001). Corelație directă între GR şi GT s-a găsit în grup 1 (r= +0,734; p<0,0025) şi negativ în grup 3 (r= -0,524; p<0,02). Concluzii. Diferența dintre conținutul nivelurilor GR şi activitatea GT în saliva studenților din diferite țări sunt susceptibile de a arăta caracteristici metabolice determinate genetic. |
||||||
Cuvinte-cheie glutation redus, glutation transferaza, saliva, reduced glutathione, glutathione transferase, saliva |
||||||
|