Starea sistemului glutation – glutation transferază în saliva studenților din diferite țări
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
316 2
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-18 01:53
SM ISO690:2012
CRAVCENCO, Denis, CRUȘILINSCHII, Valerii. Starea sistemului glutation – glutation transferază în saliva studenților din diferite țări. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 21 iunie 2015, Chișinău1. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2015, p. 320. ISBN 978-9975-3168-4-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2015
Conferința "-"
Chișinău1, Moldova, 21 iunie 2015

Starea sistemului glutation – glutation transferază în saliva studenților din diferite țări

State of glutathione – glutathione transferase system in saliva of students from different countries


Pag. 320-320

Cravcenco Denis, Crușilinschii Valerii
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 3 august 2021


Rezumat

Introducere. Glutation-transferaza, folosind antioxidant-glutation redus, catalizează reacțiile de conjugare cu multe substanțe, care îndeplinesc un rol de protecția antitoxică şi antioxidantă. Cantitatea de glutation la oameni variază, şi la o treime din populație se observă conținutul insuficient de glutation, ceea ce duce la patologie. Studiile genetice şi biochimice au demonstrat rolul important al glutationului şi enzimelor dependente de glutation, ce controlează redox-condiția intracelulară, inactivează radicalii de oxigen, protejȃnd organismul de stres oxidativ. Scopul lucrării. Analiza comparativă a stării sistemului glutation – glutation trasferază în saliva studenților din diferite țări. Material şi metode. Studiul a implicat 46 de studenti sănătosi (20-23 ani): Moldova (grupul 1), Israel (grupul 2), Africa (grupul 3). Studiul a respectat toate normele etice şi legale. În salivă a fost determinată activitatea glutation transferazei (GT), conținutul de glutation redus (GR) şi al proteinelor, utilizȃnd metode spectrofotometrice (DiaSys). Statistica: metode Student şi Spearman. Rezultate.Conținutul de GR în salivă din grup 2 a fost 33,49 mcmol/g proteină (185,6%; p<0,01), în grup 3 – 40,30 mcmol/g (223,4%; p<0,001) comparativ cu grup 1 (18,04 mcmol/g, 100%). Activitatea GT în grup 1 a fost 369,2 U/g proteină (100%), în al doilea – 548,1 U/g (118,5%; p<0,01), în al treilea – 108,3 U/g proteină (29,3%; p<0,001). Corelație directă între GR şi GT s-a găsit în grup 1 (r= +0,734; p<0,0025) şi negativ în grup 3 (r= -0,524; p<0,02). Concluzii. Diferența dintre conținutul nivelurilor GR şi activitatea GT în saliva studenților din diferite țări sunt susceptibile de a arăta caracteristici metabolice determinate genetic.

Introduction. Glutathione transferase using antioxidant – reduced glutathione – catalyzes the conjugation reactions with many substances, which perform a protective antitoxic and antioxidant role. The amount of glutathione in saliva varies, and a third of population has insufficient glutathione contents, leading to pathology. Genetic and biochemical studies have demonstrated the important role of glutathione and glutathione-dependent enzymes, as follows: control of the intracellular redox-state, inactivation of oxygen radicals, protection from oxidative stress. Objective of the study. Comparative analysis of the glutathione – glutathione transferase system state in saliva of students from different countries. Material and methods. The study involved 46 healthy students (20-23 years): Moldova (group 1), Israel (group 2), Africa (group 3). The study complied with all ethical and legal norms. The activity of glutathione transferase (GT), contents of reduced glutathione (RG) and protein were determined by spectrophotometry (DiaSys). Statistics: Student and Spearman methods. Results. The contents of RG in the saliva of the 2nd group was 33.49 mcmol/g protein (185.6%; p<0.01), in the 3rd – 40.30 mcmol/g (223.4%; p<0.001) compared with the 1st group (18.04 mcmol/g, 100%). Activity of GT in the 1st group was 369.2 U/g protein (100%), in the 2nd – 548.1U/g (118.5%; p<0.01) in the 3rd– 108.3 U/g (29.3%; p<0.001). Direct correlation between RG and GT found in the 1st group (r= +734; p<0.0025) and negative – in the 3rd – (r= -0.524; p<0.02). Conclusions. The differences between the contents of RG and level of GT activity in the saliva of the students from different countries are likely to reflect the genetically determined metabolic features.

Cuvinte-cheie
glutation redus, glutation transferaza, saliva,

reduced glutathione, glutathione transferase, saliva