Dinamica creşterii culturilor agricole stimulate cu radiaţie laser
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
280 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-30 04:31
SM ISO690:2012
BEJAN, Rada, GARABAJIU, Victor. Dinamica creşterii culturilor agricole stimulate cu radiaţie laser. In: Sesiune naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti:: Ştiinţe ale naturii. Ştiinţe exacte, 25-26 aprilie 2013, Chişinău. Chişinău, 2013: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2013, SN, SE, p. 67.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sesiune naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti:
SN, SE, 2013
Sesiunea "Sesiune naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti: "
Chişinău, Moldova, 25-26 aprilie 2013

Dinamica creşterii culturilor agricole stimulate cu radiaţie laser


Pag. 67-67

Bejan Rada, Garabajiu Victor
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 4 mai 2021


Rezumat

Pentru excluderea preparatelor chimice din tehnologiile de creştere a produselor agricole, efectiv se folosesc metodele fizice de stimulare a culturilor agricole la diferite etape de dezvoltare [1]. În lucrare, sunt prezentate rezultatele obţinute referitor la stimularea procesului de germinare a seminţelor şi dinamicii creşterii plantelor. Seminţele de grâu şi ceapă au fost expuse radiaţiei laser (radiaţii cu lungimea de undă λ=632 nm, densitatea energiei iradiate ρ= 0,5 mw/cm²) cu durata expunerii timp de un minut şi expunerii de trei ori a câte 30 s cu interval de un minut [2]. Dinamica creşterii plantelor şi gradul de germinare a seminţelor sunt prezentate în Tabel. Tabel Dinamica creşterii şi gradul de germinare a boabelor de grâu şi seminţelor de ceapătabelPentru boabele de grâu stimulate cu radiaţie laser, a fost obţinută dinamica creşterii cu 40% mai mare, în comparaţie cu lotul de control, şi germinare sporită cu aproximativ 10-15%, iar pentru seminţele de ceapă, a fost obţinut o dinamică de creştere cu 60% şi germinare cu aproximativ 25% mai mare. Pentru loturile care au fost alimentate cu apă prelucrată termic, gradul de germinare a fost de 83%, cu apă supusă influenţei câmpului magnetic 76 şi cu apă stătută de 91%.